Na hlavný obsah

Kremeľ vysvetľuje manévre na hraniciach: Pozorujeme zvýšenú aktivitu NATO a ďalších

Situácia na východnej Ukrajine sa v ostatnom čase zhoršila.

Kremeľ vysvetľuje manévre na hraniciach: Pozorujeme zvýšenú aktivitu NATO a ďalších
Na snímke sídlo ruských prezidentov, moskovský Kremeľ. Foto: SITA/AP

Pohyby ruských vojsk v blízkosti hraníc s Ukrajinou majú za cieľ zabezpečiť ruskú bezpečnosť a nepredstavujú pre nikoho hrozbu. Uviedla to vo štvrtok (1. 4.) kancelária prezidenta Vladimira Putina, napísala agentúra Reuters. Komentár prezidentovho hovorcu Dmitrija Peskova prichádza po tom, ako vrchný veliteľ ukrajinských síl tento týždeň upozornil, že Moskva zhromažďuje pri hraniciach svoje sily.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vo štvrtok oznámil, že o krokoch Moskvy, ktoré prispievajú k „systematickému vyostrovaniu“ bezpečnostnej situácie na východe Ukrajiny a na Kryme, rokoval s predstaviteľom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

„Ruská federácia premiestňuje svoje vojská v rámci svojho územia, ako uzná za vhodné. Žiadnu hrozbu to pre nikoho nepredstavuje,“ reagoval podľa agentúry Interfax Peskov na otázku ukrajinského novinára, ktorý sa pýtal, s čím súvisí premiestňovanie síl k ukrajinským hraniciam. Hovorca Kremľa vysvetlil, že manévre majú zabezpečiť bezpečnosť ruských hraníc.

Na Ukrajine nebojujeme, tvrdí Moskva

„Po obvode ruských hraníc pozorujeme zvýšenú aktivitu ozbrojených síl NATO, ďalších organizácií i jednotlivých krajín. To všetko nás núti byť v strehu,“ povedal Peskov.

Hovorca Kremľa tiež dôrazne poprel, že by sa ruské ozbrojené sily zapojili do konfliktu na Ukrajine, ako tvrdí Kyjev a Západ. „Pokiaľ ide o ozbrojený konflikt na území Ukrajiny, ruské vojská sa ho nikdy nezúčastnili a nezúčastňujú,“ uviedol.

Veliteľ ukrajinských síl Ruslan Chomčak v utorok (30. 3.) upozornil, že Rusko presúva k ukrajinským hraniciam svoje sily a toto konanie označil za hrozbu pre Ukrajinu. Moskva naopak v stredu (31. 3.) obvinila Kyjev z vyostrenia napätia na východe Ukrajiny. Peskov povedal, že vinu za nenapĺňanie minských mierových dohôd nesie ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý odmieta dialóg s proruskými separatistami.

Situácia sa zhoršuje

Ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba o situácii hovoril s generálnou tajomníčkou OBSE Helgou Schmidovou, spresnila ukrajinská agentúra UNN. Kuleba uviedol, že víta nedávne rozhodnutie OBSE predĺžiť špeciálnu monitorovaciu misiu na Ukrajine.

Situácia na východe Ukrajiny sa v poslednom čase zhoršila. V pondelok (29. 3.) ukrajinská armáda informovala o štyroch zabitých ukrajinských vojakoch a dvoch zranených. Separatisti naopak obvinili ukrajinskú stranu z ostreľovania.

Na snímke ukrajinský vojak v zákope na východe Ukrajiny.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

O Ukrajine rokovali v utorok francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Lídri sa zhodli na potrebe usporiadania ďalšieho rokovania takzvanej normandskej štvorky – teda Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny – ktorá sa stretáva s cieľom ukončiť boje na východnej Ukrajine.

Konflikt na Ukrajine si podľa Kyjeva od roku 2014, keď Rusko anektovalo polostrov Krym a rozhoreli sa boje medzi ukrajinskými silami a proruskými separatistami v oblasti Donbasu na východe krajiny, vyžiadal zhruba 14 000 mŕtvych.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet