Na hlavný obsah

Kúsok Talianska na Gemeri. Stredoveké kostoly sa uchádzajú o značku Európske dedičstvo

Jedinečné kostoly môžu prilákať aj turistov zo zahraničia.

Kúsok Talianska na Gemeri. Stredoveké kostoly sa uchádzajú o značku Európske dedičstvo
Ba snímke je jeden z kostolov Gotickej cesty na Gemeri. Foto: RTVS

V regióne Gemer-Malohont je ukrytých viac ako 20 stredovekých kostolov, ktoré zdobia nástenné maľby od talianskych majstrov. Väčšiu popularitu chcú získať vďaka značke European Heritage Label, teda Európske dedičstvo, o ktorú sa aktuálne uchádzajú. Mohli by tak prilákať turistov zo Slovenska i zahraničia a stať sa veľkým impulzom pre rozvoj regiónu.

Kostoly so sedemstoročnými maľbami sú jedinečnými historickými aj kultúrnymi pamiatkami s významom, ktorý presahuje gemerský región. „Majú všetky prvky talianskej maľby, ktoré boli takto prinesené sem, do nášho priestoru,“ hovorí o stredovekých freskách reštaurátor Miroslav Janšto. Dnes sú mnohé z týchto kostolov ťažko dostupné a a pre verejnosť sú otvorené len po dohode s ich správcami či počas špeciálnych podujatí.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo regionálne štúdio RTVS v Banskej Bystrici:

„Vízia je, že tieto kostoly budú zaujímavé nielen pre domácich návštevníkov, ale aj pre návštevníkov zo zahraničia,“ vysvetľuje dôvody, prečo sa uchádzajú o značku Európske dedičstvo riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer Jaroslav Hric. „Malo by to pomôcť k tomu, že tu bude dostupnosť pre turistov počas celého roka,“ dodáva Viktória Mračková z OZ Gotická cesta.

O značku pre kostoly, ktoré sú súčasťou Gotickej cesty, sa spoločne uchádzajú Banskobystrický a Košický samosprávny kraj. „Samotná značka má spropagovať európsky rozmer vybraných lokalít a v konečnom dôsledku aj pomôcť získať finančné prostriedky z rôznych grantov na to, aby boli tieto gotické kostoly na juhu Slovenska obnovené a zreštaurované,“ dodáva zborová farárka ECAV Janka Miháliková z Rimavského Brezova, kde jeden takýto kostol spravujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny