Na hlavný obsah

Lacný Černobyľ láka turistov. Domov si berú suvenír, ktorý môže byť rádioaktívny

V lokalite sa rabujú príbytky, hovorí novinár.

Lacný Černobyľ láka turistov. Domov si berú suvenír, ktorý môže byť rádioaktívny
Na snímke starý sarkofág okolo havarovaného reaktora. Foto: TASR/AP

Od výbuchu černobyľskej atómovej elektrárne uplynulo k pondelku (26. 4.) presne 35 rokov. V lokalite, ktorá je známa po celom svete, stále žije niekoľko desiatok ľudí, hoci nie priamo v černobyľskej zóne, ale v jej bezprostrednej blízkosti. Známe miesto navštívi každý rok množstvo turistov, Ukrajina však neregulovaný turizmus v tejto oblasti nezvláda, tvrdí novinár Matej Bórik, ktorý ju viackrát opakovane navštívil.

„Rozmohlo sa v nej pátranie či rabovanie, vykrádanie príbytkov i železa, čo spôsobuje rozširovanie radiácie nielen v rámci zóny, ale aj mimo nej,“ upozornil v relácii K veci na Rádiu Slovensko. V praxi to vyzerá tak, že turisti si so sebou vezmú domov kus kovu ako suvenír, ktorý môže byť kontaminovaný. Podľa neho je to veľmi nebezpečné a, ako podotkol, aj zakázané.

Hoci na všetky vstupy do zóny musia mať ľudia povolenie, ukazujú doklady, a sú monitorovaní – kedy vošli či vyšli, v praxi to však nie je vždy možné odsledovať. „Keďže lokalita je obrovská, nedá sa zabrániť istým spôsobom nejakému vstupu. Aj my keď sme tam boli, videli sme, že ľudia sa pohybujú v lokalitách, kde vás sprievodca nemôže zobrať,“ priblížil Bórik.

Vo svojom blogu napísal, že miesto, ktoré by malo vzbudzovať rešpekt a citlivo podávať tragickú históriu, sa mení na rádioaktívny skanzen, niektoré miesta sú naaranžované na fotenie a priamo v kontaminovanom centre stáli dva turistické autobusy a osobné autá.

Súčasný Černobyľ pre RTVS opísal ako destináciu, ktorá láka turistov zo sveta, je čoraz bezpečnejšia a aj celkom lacná. „Tým, že tam chodí stále viac turistov, nie je tam taká atmosféra. Keď sa pohybujete traja a máte priestor na všetky otázky, máte priestor sa popozerať a zistiť, ako tam ľudia žili, je to úplne iné, ako keď príde autobus s 50 ľuďmi. Toto Ukrajina nemá dobre nastavené a nezvláda neregulovaný turizmus, poškodzuje to ducha lokality,“ vyjadril sa.

Podľa neho láka ľudí na miesto najmä adrenalín. Myslí si, že Ukrajina by mala rozmýšľať, ako zachovať miesto viac ako kultúrne dedičstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet