Na hlavný obsah

Lengvarský: Zverejnenie zmluvy k Sputniku V sa podrobí právnej analýze

Rátame, že Rusko sa obráti na EMA, dodal minister.

Lengvarský: Zverejnenie zmluvy k Sputniku V sa podrobí právnej analýze
Na snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Foto: TASR

Zverejnenie zmluvy k nákupu ruskej vakcíny Sputnik V sa podrobí právnej analýze, ktorá by mala byť hotová „vo veľmi skorej dobe,“ zásielka na testovanie šarží v Maďarsku je pripravená. V stredu (14. 4.) to po rokovaní vlády uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) s tým, že výsledky, ktoré dodá Maďarsko, budú v ďalšom rozhodovaní smerodajné.

Zmluva nie je zverejnená, pretože „je tam doložka, ktorá to znemožňuje,“ vysvetlil Lengvarský. „Akékoľvek zverejnenie údajov si vyžaduje povolenie druhej strany.“ Minister zmluvu videl, jej výhodnosť pre Slovensko nechcel komentovať.

Predseda parlamentu a líder koaličného hnutia Sme rodina Boris Kollár by so zverejnením zmluvy problém nemal. „Prečo by sme mali niečo schovávať. Čiže keď to druhá strana dovolí, zverejníme to, ja s tým problém nemám. Pokiaľ by sa to nedalo, tak by bolo fajn, aby sme vedeli, kto to podpisoval, kto je za to kompetenčne zodpovedný.“ Zmluvu dostane k nahliadnutiu aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Lengvarský ju v utorok 13. apríla priniesol aj prezidentke Zuzane Čaputovej.

Slovensko podľa šéfa rezortu zdravotníctva stále ráta s možnosťou, že ruská strana sa v otázkach registrácie vakcíny obráti na Európsku liekovú agentúru (EMA). „Vzhľadom na to, koľko ľudí má záujem o očkovanie Sputnikom V, je pre nás dôležité, aby sme túto vakcínu na Slovensku mali.

Kto bude informovať?

Možnosť vrátenia vakcíny do Ruska témou na rokovaní vlády nebola. Lengvarský nevedel odpovedať na otázku, kedy Slovensko zaplatilo za dodávku ruskej očkovacej látky. „Poviem vám presne (neskôr), aby som si nevymýšľal teraz.

Lengvarský si „myslí,“ že v budúcnosti bude tému vakcín a ich nákupu riešiť len on. Taktiež bude informovať o pandemickej situácii a prípadnom uvoľňovaní opatrení. „Prípadne s pánom premiérom,“ podotkol. V utorok 13. apríla totiž o uvoľňovaní opatrení informoval expremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO). „Bolo to rozhodnutie pána premiéra, ktoré som zobral do úvahy.“ Matovič tiež minulý týždeň cestoval do Moskvy aj Budapešti, témou rokovaní bol Sputnik V.

Štát mohol urobiť viac, tvrdí minister

Na otázku, či mu to neprekáža, odpovedal Lengvarský vyhýbavo. „Som členom nejakej vlády a tá je kolektívny orgán, takže, pokiaľ to posolstvo bolo správne, nemám s tým problém.“

Avizoval zintenzívnenie očkovacej kampane a zároveň potvrdil, že štát mohol pri presviedčaní o výhodnosti vakcinácie látkou od AstraZenecy „urobiť viac.“ Verejné očkovanie vysokopostavených politických predstaviteľov označil za „dobrý nápad.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko