Na hlavný obsah

Londýn reaguje na zhoršujúcu sa situáciu v Indii, zaradil ju na zoznam rizikových krajín

Opatrenie vstúpi do platnosti v piatok.

Londýn reaguje na zhoršujúcu sa situáciu v Indii, zaradil ju na zoznam rizikových krajín
Na snímke zdravotník testuje muža v Bombaji. Foto: TASR/AP

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock oznámil, že Spojené kráľovstvo zaradilo Indiu na tzv. červený zoznam vysoko rizikových krajín v spojitosti so šírením koronavírusu. Informovala o tom v utorok (20. 4.) agentúra DPA.

Väčšinu ľudí, ktorí v predchádzajúcich desiatich dňoch Indiu navštívili, nevpustia na územie Spojeného kráľovstva. Opatrenie vstúpi do platnosti v piatok 23. apríla o 03.00 miestneho času (5.00 h SELČ). Britských a írskych občanov do Británie vpustia, avšak následne budú musieť absolvovať desaťdňovú karanténu vo vládou schválených zariadeniach.

„Uvedomujem si dosah tohto rozhodnutia, som však presvedčený, že Dolná snemovňa britského parlamentu bude súhlasiť s tým, že musíme konať, pretože musíme ochrániť pokrok, ktorý sme v boji s touto strašnou chorobou dosiahli,“ povedal v pondelok 19. apríla Hancock.

Ďalej oznámil, že v Británii zaznamenali celkovo 103 prípadov variantu koronavírusu šíriaceho sa z Indie, píše na svojej webovej stránke stanica BBC. Väčšina z nich má podľa Hancocka spojitosť s cestovaním do zahraničia. India, ktorá má takmer 1,4 miliardy obyvateľov, minulý týždeň prekonala Brazíliu a po Spojených štátoch sa stala krajinou s druhým najvyšším počtom infikovaných na svete.

Nový variant koronavírusu s dvojitou mutáciou objavili v marci v Indii, písala 25. marca na svojej webovej stránke stanica BBC. Virológ Šáhid Džamíl pre BBC uviedol, že dvojitá mutácia na kľúčových miestach v hrotovom proteíne môže vírusu umožniť, aby odolával imunitnému systému.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet