Na hlavný obsah

Lučanský spáchal samovraždu, po mesiacoch skúmania to potvrdila komisia

Proti záverom komisie hlasovali iba Kotleba a Saková.

Lučanský spáchal samovraždu, po mesiacoch skúmania to potvrdila komisia
Na snímke zosnulý bývalý policajný prezident Milan Lučanský. Foto: TASR

Bývalý policajný prezident generál Milan Lučanský spáchal vo väzbe samovraždu, potvrdilo to vyšetrovanie špeciálnej komisie zriadenej na objasnenie okolností jeho úmrtia. Členovia komisie v piatok (16. 4.) zverejnili výsledky svojej niekoľkomesačnej činnosti.

Záverečná správa komisie bude ešte v piatok sprístupnená aj verejnosti, prisľúbila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). „Záver komisie ja taký, že nezistila skutočnosti, ktoré by spochybňovali medializovanú informáciu, ktorá bola zverejnená ministerkou spravodlivosti aj bývalým riaditeľom Zboru väzenskej a justičnej stráže, že príčinou smrti pána Lučanského bolo sebapoškodenie, a teda pokus o samovraždu,“ vyhlásil predseda komisie Tomáš Čitbaj.

Kolíková závery komisie víta

Ministerka Kolíková závery komisie privítala. „Beriem veľmi vážne tieto závery. Samotná udalosť je tragická a je mi ľúto, že k nej došlo. Zároveň rada prijímam závery, že nedošlo k pochybeniu príslušníčok a príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), o čom som nemala pochybnosti od začiatku a som naozaj presvedčená, že ZVJS si veľmi svedomito plní svoje úlohy,“ dodala ministerka.

Poznamenala tiež, že členovia komisie sa nevenovali len otázke udalostí, ktoré predchádzali Lučanského úmrtiu, ale aj štandardom v slovenských ústavoch na výkon väzby a ústavoch na výkon trestu odňatia slobody. „Som rada, že spoločnosť začína byť na to citlivá,“ dodala Kolíková s tým, že aj toto obmedzenie slobody má byť vykonávané dôstojne.

Záverečnú správu odsúhlasilo 14 členov komisie, jeden sa hlasovania zdržal a dvaja hlasovali proti. Poslanec Marian Kotleba (ĽSNS), ktorý so správou nesúhlasil, k nej už poskytol aj svoje odlišné stanovisko. Proti bola aj poslankyňa Denisa Saková (Hlas-SD), tá odlišné stanovisko zatiaľ nedodala. Prijatím záverečnej správy komisia ukončila svoju činnosť, s jej odporúčaniami ale bude rezort spravodlivosti pracovať naďalej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko