Na hlavný obsah

Macron navštívil katedrálu Notre-Dame. Obnovíme ju do roku 2024, sľúbil

Pred dvomi rokmi ju zachvátil požiar.

Macron navštívil katedrálu Notre-Dame. Obnovíme ju do roku 2024, sľúbil
Katedrála Notre-Dame počas požiaru 15. apríla 2019 v Paríži.

Katedrála Notre-Dame bude obnovená podľa plánu do roku 2024, ubezpečil vo štvrtok (15. 4.) francúzsky prezident Emmanuel Macron. Parížsku pamiatku navštívil presne dva roky od požiaru, ktorý vážne poškodil časť chrámu.

„Sľub ohľadom roka 2024 bude dodržaný,“ povedal štyridsaťtriročný prezident pre denník Le Parisien. Práve v roku 2024 má francúzska metropola organizovať letné olympijské hry. Macron tiež potvrdil, že na obnove katedrály sa bude podieľať francúzsky štát.

Francúzsky prezident si vo štvrtok prišiel pozrieť postupujúce stavebné práce. Robotníci po nešťastí vystužili oporné piliere, stabilizovali zvonice a inštalovali stovky pohybových snímačov. Je to súčasť už takmer dokončeného úsilia o zabezpečenie stavby predtým, než sa začne so samotnou obnovou. Macronovi sa zo strechy pokrytej zložitou štruktúrou lešenia naskytol pohľad na poničenú chrámovú loď katedrály. „My všetci sme ohromení tým, čo vidíme, a prácou, ktorá bola odvedená za dva roky,“ povedal skupine robotníkov. „Bravo a ďakujem vám,“ pochválil ich.

Prvá fáza projektu obnovy bola komplikovaná, muselo sa odstrániť zhruba 200 ton skrúteného kovu. Požiar totiž zničil aj 40 000 dielov lešenia, ktoré v tej dobe obopínalo jednu z veží. Práce pozastavili aj v lete roku 2019 pre obavy z kontaminácie olovom. Neskôr ich zasa spomalila pandémia koronavírusu.

„Blíži sa rozhodujúci okamih,“ povedal rozhlasovej stanici France Inter Jean-Louis Georgelin, ktorý dohliada na renováciu pamiatky. Samotné reštauračné práce by sa mali začať pred koncom roka 2021. Financovanie obnovy podľa neho doposiaľ nepredstavovalo problém. Približne 834 miliónov eur prišlo z darov miliardárov aj bežných ľudí. „Budeme potrebovať, aby ľudia naďalej peniaze poskytovali, pretože to je práca bez konca,“ uviedol Georgelin.

Svetoznámu architektonickú a cirkevné pamiatku umiestnenú v srdci Paríža zachvátili plamene 15. apríla 2019. Oheň sa rozšíril v krove a pohltil rozsiahle časti stredovekej budovy. Príčinu požiaru zatiaľ úplne neobjasnili. Katastrofu mohla spôsobiť závada v elektroinštalácii alebo ohorok cigarety.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet