Na hlavný obsah

Maďari dosiahli stanovený míľnik, v sobotu sa začne veľké uvoľňovanie

Občania budú disponovať imunitnými certifikátmi.

Maďari dosiahli stanovený míľnik, v sobotu sa začne veľké uvoľňovanie
Ľudia v Budapešti. Foto: TASR/AP

Maďarsko od soboty (24. 4.) povolí otvorenie vonkajších terás reštaurácií a barov. Počet obyvateľov krajiny, ktorí dostali aspoň jednu dávku očkovacej látky proti koronavírusu, v piatok (23. 4.) prekročil hranicu 3,5 milióna. Vláda pritom stanovila dosiahnutie tohto počtu za termín otvorenia exteriérových priestorov pohostinských zariadení.

Maďarský premiér Viktor Orbán uviedol, že počet zaočkovaných aspoň jednou dávkou vakcíny na budúci týždeň pravdepodobne dosiahne úroveň štyroch miliónov. Po splnení tohto cieľa sa otvoria ďalšie zariadenia pre držiteľov „imunitných certifikátov“, ktorými preukážu, že boli zaočkovaní alebo prekonali ochorenie COVID-19.

Orbán ohlásil, že pre držiteľov týchto certifikátov sa otvoria divadlá, kiná, telocvične, plavárne, kúpele, zoologické záhrady, múzea, knižnice a športové podujatia. Okrem toho sa budú môcť ubytovať v hoteloch a sprístupnia sa pre nich aj vnútorné priestory reštaurácií.

Maďarská vláda založila svoju stratégiu opätovného otvárania spoločnosti na počte podaných očkovacích látok, hoci krajina podľa údajov Johns Hopkins University viac ako mesiac evidovala najvyšší počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v pomere k počtu obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet