Na hlavný obsah

Maďari ukázali zmluvu na nákup Sputnika V: Výrazne zvýhodňuje predajcu

Prípadné spory bude riešiť súd v Rusku.

Maďari ukázali zmluvu na nákup Sputnika V: Výrazne zvýhodňuje predajcu
Zdravotná sestra ukazuje ampulky s ruskou vakcínou Sputnik V. Foto: TASR/AP

Maďarsko podpísalo s Ruskom prvú zmluvu o dodávkach vakcín Sputnik V už vlani v decembri. Dokument výrazne zvýhodňuje predajcu. Napríklad v tom, že ruská strana sa v podstate zbavuje akejkoľvek zodpovednosti za negatívne dôsledky použitia vakcíny, tiež v tom, že všetky prípadné spory bude riešiť nie medzinárodný, ale ruský súd. Maďari zaplatili za jednu kompletnú dávku 19,90 amerických dolárov.

Trvalo takmer tri mesiace, kým maďarská vláda na nátlak médií zverejnila zmluvy o nákupe ruských a čínskych vakcín. Urobil tak na svojom profile na sociálnej sieti šéf úradu vlády Gergely Gulyás 11. marca. Prvá verzia bola iba o dodávkach 3 000 vakcín na klinické účely. Informoval Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

K tomu pripojili 22. januára „veľkú“ zmluvu o miliónovej dodávke. „Hmotnú zodpovednosť“ na seba berie ruská strana vo výške 100 000 dolárov, čo je v prípade trojtisícovej zásielky adekvátne, no pri miliónovej – v hodnote 20 miliónov dolárov – už žalostne málo, mienia maďarskí právnici, ktorí na požiadanie médií komentujú zmluvu.

Podľa nich o podriadenej pozícii Maďarska svedčí najmä to, že právne spory bude riešiť výlučne moskovská arbitráž. To, že maďarská strana je takto vydaná napospas tej ruskej, môže súvisieť jedine s tým, že v Budapešti sa zrodilo politické rozhodnutie – treba získať vakcíny za každú cenu.

To je už takmer zanedbateľné, že ruská strana sa zbavuje zodpovednosti aj za omeškanie či neplnenie čiastkových dodávok. Aktuálna správa je, že v utorok 13. apríla prišlo 140 000 vakcín. Rusi mali dodať ďalších 120 000 potrebných na druhé očkovanie, ktoré teraz mešká.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet