Na hlavný obsah

Majetkové priznania: V roku 2019 zarobili najviac prezidentka, Pellegrini a Sólymos

Najmenej si z členov vtedajšej vlády pripísal Kamenický.

Majetkové priznania: V roku 2019 zarobili najviac prezidentka, Pellegrini a Sólymos
Na snímke Peter Pellegrini a László Sólymos. Foto: SITA, TASR, koláž: RTVS

Majetkové priznania verejných funkcionárov za rok 2019 už zverejnili na webe Národnej rady (NR) SR, a to neskôr ako zvyčajne. Šéf parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Boris Susko (Smer-SD) ozrejmil, že preverenie priznaní trvalo dlhšie, keďže došlo k enormnému nárastu počtu verejných funkcionárov. Situáciu komplikovala aj pandémia koronavírusu. Termín na odovzdanie priznaní bol do konca apríla 2020. Preverovanie a následné zverejnenie tak trvalo takmer rok.

Najviac z troch najvyšších ústavných činiteľov zarobila v roku 2019 prezidentka SR Zuzana Čaputová – 86 541 eur, hoci nastúpila do funkcie až v polovici roka 2019. Iný príjem uviedla vo výške 616 eur. Hlava štátu tiež priznala nehnuteľný majetok ako rodinný dom, chatu a ornú pôdu v Pezinku. Priznala vlastníctvo auta aj hypotekárny úver. V položke „prijaté dary alebo iné výhody“ uviedla finančný dar za udelenie Európskej ceny za politickú kultúru.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová. FOTO: SITA

Bývalý šéf NR SR Andrej Danko (SNS) zarobil v spomenutom roku 43 328 eur. Iné príjmy neuviedol. Priznal však viacero nehnuteľného aj hnuteľného majetku. Vlastní napríklad vinice a záhrady či rozostavaný rodinný dom v bratislavskej Dúbravke. Medzi hnuteľným majetkom uviedol umelecké diela, šperky a hodinky, zariadenie domácnosti aj motorový čln. Priznal tiež obchodný podiel v spoločnosti či peňažnú hotovosť. V položke „existencia záväzku“ uviedol prevzatie dlhu, stavebné sporenie a pôžičku. Priznal i užívanie bytu v katastrálnom území Nivy, ktorý ale nevlastní.

Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko. FOTO: SITA

Tretí najvyšší príjem v rámci členov vlády preukázal exminister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (vtedy Smer-SD) – 61 593 eur. Priznal napríklad vlastníctvo bytu a podiel na spoločných častiach domu a pozemku v Tatranskej Lomnici, tiež podiel na vlastníctve rodinného domu v Jarabine, ďalej má v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov osobné auto a úver.

Bývalý podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu za Smer-SD Richard Raši. FOTO: SITA

Najmenej z členov vlády zarobil v roku 2019 vtedajší minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) – 50 027 eur. V priznaní uviedol vlastníctvo rodinného domu v bratislavskom Ružinove a pozemok v Devíne. Vlastní tiež umelecké diela, zariadenie domácnosti, priznal aj hypotekárny úver, peňažné prostriedky a podiel v obchodnej spoločnosti. Všetky priznania nájdete na tomto odkaze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika