Na hlavný obsah

Matovič: Aj posledný test Sputnika V vyšiel na jednotku

Expremiér kritizoval šéfku ŠÚKL-u, prezidentku aj novinárov.

Matovič: Aj posledný test Sputnika V vyšiel na jednotku
Na snímke minister financií Igor Matovič (OĽANO). Foto: SITA

Aj štrnásty test ruskej vakcíny Sputnik V zo štrnástich, ktoré robilo Biomedicínske centrum SAV, dopadol na jednotku. Ďalšie testy už centrum nevykoná. Povedal to vo štvrtok (15. 4.) minister financií Igor Matovič (OĽANO). „Ak by tu nebola snaha o úmyselné poškodenie vakcíny cez správu, ktorú poslala do sveta šéfka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzana Baťová, zajtrajším dňom (piatok 16. 4., pozn.) sme mohli naplno rozbehnúť očkovanie touto vakcínou,“ podotkol.

Výsledky Sputnika V treba podľa neho práve pre toto „klamstvo pustené do sveta“ potvrdiť v maďarskom OMCL (Európska sieť pre oficiálne laboratóriá pre kontrolu liečiv) laboratóriu, „aby sme navrátili dôveru ľudí v túto vakcínu.“ Zároveň je podmienkou ruskej strany pre očkovanie na Slovensku, aby ju posúdil tento typ laboratória, dodal Matovič. Kým sa tak nestane, ďalšie vakcíny Sputnik V na Slovensko neprídu, doplnil.

Bývalý predseda vlády tvrdí, že zmluvu o nákupe nečítal a ani o to nemá záujem. Argumentoval tým, že má niekoľko desiatok strán a netúži po tom. Dôveruje zamestnancom ministerstva zdravotníctva, ktorí stoja za zmluvou.

Expremiér kritizoval aj prezidentku SR Zuzanu Čaputovú. „Namiesto toho, aby odsúdila takéto správanie sa Baťovej, dáva jej kytice,“ vyslovil. Kritiku namieril aj na manžela šéfky ŠÚKL-u Radoslava Baťa a novinárov, že od 1. marca po dovezení Sputnika V na košické letisko spustili „obrovský hysterický lynč“ naňho a vtedajšieho ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO).

Slovensko podľa Matoviča zaplatilo za prvých 200 000 očkovacích látok z Ruska 6. apríla a dnes (štvrtok 15. 4.) mali Rusi túto platbu vrátiť. „Obávam sa, že gesto, že ju vrátili, môže znamenať, že o Sputnik definitívne prídeme,“ skonštatoval. Rusi podľa neho nedôverujú ŠÚKL-u a Zuzane Baťovej a práve preto chcú svoje vakcíny späť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko