Na hlavný obsah

Matovič chce podľa Sulíka zvyšovať dane. Pre SaS je to červená čiara

Lídri koaličných strán si opäť posielajú odkazy.

Matovič chce podľa Sulíka zvyšovať dane. Pre SaS je to červená čiara
Na snímke minister hospodárstva Richard Sulík. Foto: TASR

Zvyšovanie daní je pre stranu SaS „červená čiara“ a nebude s ním súhlasiť „za žiadnych okolností.“ „Je to pre nás zásadná vec,“ povedal v stredu (28. 4.) po rokovaní vlády minister hospodárstva a predseda strany Richard Sulík. Slová ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) o vydieraní odmietol.

Zdôraznil, že v programovom vyhlásení vlády sa uvádza, že vláda prijme opatrenia na to, aby nestúpalo daňovo-odvodové zaťaženie. „Preto sme navrhli do zákona o dlhovej brzde doplniť aj takzvanú daňovú brzdu – jasný záväzok vlády na úrovni ústavného zákona, aby sa nezvyšovali dane. Myslím si, že toto je obzvlášť aktuálne v čase, keď nový minister financií má plány ako zvýšiť DPH na 25 % alebo násobne zvýšiť daň z nehnuteľností,“ vyhlásil Sulík.

Novela ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti stále nemá podporu v koalícii, keďže SaS podmieňuje jej schválenie zakomponovaním daňovej brzdy. Matovič v utorok (27. 4.) vyhlásil, že SaS „naďalej vydiera a blokuje prijatie zákona.“ Dodal, že podporu sa môže OĽANO snažiť hľadať u opozície. Sulík by takýto postup považoval za porušenie koaličnej dohody. „Nedá sa fungovať tak, že sa porušujú pravidlá,“ povedal.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová po rokovaní vlády povedala, že problematiky daňovej brzdy a dlhovej brzdy by mali byť oddelené. „Nepáči sa mi, že schválenie dlhovej brzdy sa podmieňuje prijatím daňovej brzdy, pretože to sú dva úplne oddelené problémy,“ uviedla.

Sulík reagoval aj vyhlásenia šéfa Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina) k novému paktu o migrácii a azyle. Ten podľa neho „doplietol“ tému migračných kvót. Vyhlásenia predsedu hnutia Sme rodina označil za „zmätočné a bezhlavé.“

Migračný pakt podľa Sulíka momentálne nie je na stole, keďže medzi členskými štátmi na ňom nie je dohoda. Doplnil, že vláda sa zaoberá dokumentom o migračnej politike SR a že SaS je taktiež proti povinným kvótam. Strana mala k dokumentu viacero výhrad, ktoré boli zapracované.  Na rozdiel od Kollára si myslí, že je dôležité takýto dokument prijať a „do neho jasne napísať čo chceme a čo nechceme.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika