Na hlavný obsah

Matovič odletí do Moskvy, rokovať bude o ruskej vakcíne Sputnik V

Expremiér sa stretne so šéfom fondu priamych investícií.

Matovič odletí do Moskvy, rokovať bude o ruskej vakcíne Sputnik V
Na snímke Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) sa vo štvrtok 8. apríla stretne v Moskve s Kirillom Dmitrievom, riaditeľom Ruského fondu priamych investícií, témou rokovaní bude ruská vakcína proti koronavírusu Sputnik V.

Ruský fond priamych investícií sa stará v globálnom merítku o marketing ruskej vakcíny, ktorú vyvinul ústav Nikolaja Gamaleja v Moskve.

Akékoľvek pokútne a systematické snahy zabrániť tomu, aby sa Sputnik V na Slovensku mohol používať, z hĺbky duše odsudzujem a urobím všetko preto, aby boli nakoniec neúspešné a milión ľudí sa Sputnikom V mohol na Slovensku konečne začať očkovať,“ napísal na sociálnej sieti Matovič.

Dovoz vakcíny odštartoval krízu

Expremiér aj v stredu 7. apríla venoval téme ruskej vakcíny status. „Nestačila im exemplárna poprava Mareka Krajčiho “za drzosť” kúpiť ruskú vakcínu a ísť to oznámiť na košické letisko. Zobrali si aj moju hlavu … a stále nekončia,“ napísal líder hnutia OĽANO a dodal, že, „robia všetko preto, aby v tomto zápase dosiahli absolútny zvrat – úplne znemožniť použitie Sputnika na Slovensku.“ Matovič nenapísal, koho konkrétne tým myslel.

Pre dovoz Sputnika V vypukla v marci na Slovensku koaličná kríza. Matovič, vtedy predseda vlády, spolu s vtedajším ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽANO) privítal na košickom letisku dodávku ruských vakcín. „Za nami vidíte naše lietadlo, v ktorom je prvá zásielka vakcíny Sputnik V z celkovo dvoch miliónov vakcín, ktoré sme vyrokovali s Ruskou federáciou,“ uviedol vtedy Matovič a dodal, že na Slovensko by mali doraziť celkovo dva milióny dávok.

Nemáme údaje, tvrdí ŠÚKL

Matovič si za dovoz vakcíny vyslúžil kritiku partnerov z koalície. Šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová napísala, že „je absurdné, akým spôsobom Igor Matovič vakcínu na Slovensku vítal, neurobil to pri žiadnej inej vakcíne a nevieme, či sa rovnako aktívne snaží nakúpiť aj iné schválené vakcíny. Je to obrovské sklamanie.“ Remišová dodala, že strana je proti očkovaniu akoukoľvek neregistrovanou vakcínou. Minister zahraničných vecí označil ruskú vakcínu za politický nástroj, ktorý „nás rozdeľuje doma i v zahraničí. Prostredníctvom tohto nástroja sa Európska únia vykresľuje ako niečo, čo zlyháva.“

Predseda SaS Richard Sulík v stredu (7. 4.) po rokovaní vlády povedal, že ak by sa nákup očkovacej látky „nešil horúcou ihlou,“ koalícia by sa nebola ocitla v problémoch. „Takto sa to skončí, keď sa niečo robí z večera do rána, len rýchlo, aby bola šou,“ povedal minister hospodárstva. „Práca chvatná, málo platná,“ pomohol si príslovím.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv v stredu (6. 4.) informoval, že pre chýbajúce údaje od výrobcu, nekonzistentnosť liekových foriem a nemožnosť vzájomne porovnávať šarže používané v rôznych štúdiách a krajinách nemôže prijať odborné stanovisko k pomeru prínosov a rizík ruskej vakcíny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko