Na hlavný obsah

Matovič potvrdil, že Rusi vypovedali zmluvu k Sputniku V

Vakcína má podľa neho na Slovensku príliš veľa mimoriadne vysokopostavených nepriateľov.

Matovič potvrdil, že Rusi vypovedali zmluvu k Sputniku V
Na snímke podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Výrobca ruskej vakcíny Sputnik sa cíti mimoriadne poškodený tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zveril posúdenie vakcíny neregistrovanému laboratóriu. Výsledky z neho podľa ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) zaplavili celý svet a mimoriadne to poškodilo reputáciu Sputnika V v médiách na celom svete.

Platí, že Rusi na základe toho, čo videli, že sa na Slovensku deje, de facto vypovedali zmluvu a požiadali slovenskú stranu o vrátenie 200 000 dávok vakcíny,“ povedal Matovič na piatkovom (9. 4.) brífingu s tým, že rozčarovanie ruskej strany plne chápe.

Zdôraznil, že ŠÚKL vie, že vakcíny na území Európskej únie môže posudzovať len laboratórium, ktoré je v takzvanej sieti OMCL (Európska sieť pre oficiálne laboratóriá pre kontrolu liečiv).

Matovič pôjde aj do Maďarska

Matovič potvrdil, že v Moskve rokoval o tom, aby malo Slovensko v súvislosti s vakcínou „otvorené dvere.“ „To sa mi podarilo dosiahnuť,“ dodal s tým, že viac informácií nateraz neposkytne. Zároveň avizoval, že v piatok sa v Budapešti stretne s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a šéfom diplomacie Péterom Szijjártóom, témou bude nielen ruská vakcína. V Maďarsku proti koronavírusu očkujú nielen látkami, ktoré schválila Európska lieková agentúra, ale aj v EÚ neregistrovanými vakcínami z Ruska a Číny.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) povedal, že na Slovensku evidujú veľkú skupinu ľudí, ktorá sa chce nechať očkovať len Sputnikom, preto je povinnosťou látku zabezpečiť. „Ministerstvo zdravotníctva vzhľadom na ochranu zdravia a bezpečnosti vakcinácie bude povoľovať vakcíny, ktoré prejdú štandardným procesom v certifikovanom laboratóriu, prípadne na povolenie Európskej liekovej agentúry.“

ŠÚKL sa ohradil proti ruským obvineniam

Ruský fond priamych (RDIF) investícií vo štvrtok (8. 4.) na twitteri oznámil, že slovenská strana porušila zmluvu tým, že zadala testovanie zásielky vakcín laboratóriu, ktoré nie je súčasťou siete oficiálnych laboratórií Európskej únie, hoci táto sieť laboratórií je dostupná a označil to za „akt sabotáže“.

ŠÚKL označil tvrdenia RDIF o laboratórnom testovaní šarží Sputnika, ktoré boli dovezené na Slovensko, za zavádzajúce a dôrazne sa voči nim ohradil. „ŠÚKL nepozná obsah dohody medzi výrobcom vakcíny a Slovenskom, keďže podpísaná zmluva je utajená a nebola štátnemu ústavu poskytnutá. V súvislosti s tvrdeniami RDIF však upozorňuje, že oficiálna sieť laboratórií EÚ kontroluje kvalitu vakcín registrovaných v EÚ. Vakcína Sputnik V nie je ani na Slovensku, ani v EÚ registrovaná a jej použitie bolo povolené mimo registračného procesu,“ vysvetlil štátny ústav.

Zároveň poznamenal, že na údajné porušovanie utajenej zmluvy s ruským výrobcom nebol ŠÚKL nikým zodpovedným za dovoz vakcíny upozornený.

Heger poveroval

Úrad vlády informoval, že premiér Eduard Heger (OĽANO) Matoviča a Lengvarského poveril, aby preverili aktuálnu dostupnosť vakcín na trhu – a to vrátane ruskej vakcíny. 

Premiér tiež ministra financií poveril, aby v Maďarsku „prerokoval možnosť posúdenia vakcíny Sputnik V tak, aby sa vylúčili akékoľvek pochybnosti o transparentnosti, odbornosti testovania vakcíny.“

Bittó Cigániková: Nehaňme naše autority

Predsedníčka zdravotníckeho výboru Janka Bittó Cigániková v piatok na tlačovej besede zdôraznila, že odmieta pokračovať v politike, ktorá rozdeľuje spoločnosť a považuje za potrebné prezentovať fakty a zastať si slovenských odborníkov.

„Celý svoj život zasvätili svojej práci, majú na to adekvátne vzdelanie. To všetko využívajú na pomoc obyvateľom Slovenska,“ vyhlásila. Pochybnosti o ruskej vakcíne sú podľa nej do istej miery oprávnené.

Vzhľadom na to, že šarža vakcíny dovezená na Slovensko sa líši od tej, ktorá bola predložená magazínu Lancet a tiež Európskej liekovej agentúre, Bittó Cigániková považuje jej overovanie za normálne. „Neznamená to, že je zlá, je to holý fakt,“ povedala. „Každý jeden liek má vedľajšie účinky, je treba ich poznať a následne sledovať. Práve o to sa naše úrady snažia. Neútočme na naše odborné autority, ktoré si robia svoju prácu. My by sme im za to mali byť vďační, nemali by sme ich haniť,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko