Na hlavný obsah

Medvedev označil Česko za rukojemníkov americkej politiky

Je podľa neho problém Čechov, aby dokázali, čo sa stalo vo Vrběticiach.

Medvedev označil Česko za rukojemníkov americkej politiky
Na snímke predseda strany Jednotné Rusko Dmitrij Medvedev. Foto: TASR/AP

Bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medvedev v stredu (28. 4) označil Česko za „rukojemníkov politiky Spojených štátov“ proti Rusku a kritizoval Prahu, že sa dokonca snaží predbiehať v tomto smere Washington. Medvedev je v súčasnosti zástupcom predsedu bezpečnostnej rady krajiny. „Naši českí kolegovia sa stali rukojemníkmi politiky Spojených štátov proti Rusku a ako sa hovorí, snažia sa bežať pred lokomotívou,“ povedal Medvedev počas debaty s užívateľmi sociálnej siete VKontakte.

Medvedev reagoval na diplomatickú roztržku, ktorá prepukla po tom, ako Praha oznámila, že má dôvodné podozrenie, že za explóziami v muničných skladoch vo Vrběticiach v roku 2014 boli agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU. Česko vypovedalo 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva, ktoré označilo za príslušníkov tajných služieb a Moskva odpovedala vykázaním 20 pracovníkov českého veľvyslanectva.

„Všeobecne sa dá povedať, že akékoľvek diplomatické vojny vedú do slepej uličky,“ zdôraznil podľa agentúry TASS. Vyhostenie diplomatov totiž vždy vedie k zrkadlovej či dokonca asymetrickej odvete. Je podľa neho otázkou, či s tým Praha počítala a či si myslela, že to (vyhostenie diplomatov) Rusko prehltne.

„Teraz už vôbec nehovorím o dôvode, ktorý je vycucaný z palca. Nech dokážu, že sa tam niečo dialo, nech sa o to postarajú, to je ich problém,“ povedal Medvedev s tým, že „preteky vo vyhosťovaní“ rozpútala Praha, ale dôsledky postihnú ľudí a vzťahy.

„Táto stránka bude skôr či neskôr otočená, ale medzičasom bude stratené množstvo príležitostí,“ predpovedal. „Ak si (Česi) myslia, že nás potrestali, tak nie, nepotrestali nás, hoci to sťaží kontakty. Všetka zodpovednosť ale spočíva na nich. Z tejto špirály nie je normálne východisko,“ uzavrel Putinov zástupca v bezpečnostnej rade.

Ruská tlačová agentúra TASS pripomenula, že v nedeľu (25. 4.) český prezident Miloš Zeman v televíznom prejave vyhlásil, že česká kontrarozviedka BIS nemá dôkazy o prítomnosti ruských agentov v sklade vo Vrběticiach. Zeman pripustil, že existuje vyšetrovací variant, podľa ktorého majú výbuchy na svedomí zahraniční agenti, hovoril ale aj o druhej vyšetrovacej verzii, ktorou je podľa neho možnosť neodbornej manipulácie s muníciou. Český premiér Andrej Babiš ale vyhlásil, že vyšetrovací variant je iba jeden a týka sa účasti ruských agentov GRU.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet