Na hlavný obsah

Merkelová odmieta kritiku za spoluprácu Nemecka pri výstavbe Nord Streamu 2

Plynovod má do Európy prepravovať ruský plyn.

Merkelová odmieta kritiku za spoluprácu Nemecka pri výstavbe Nord Streamu 2
Na archívnej snímke zo septembra 2020 značka s nápisom Severný prúd 2 (Nord Stream 2) v nemeckom Lubmine. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok opäť odmietla kritiku týkajúcu sa spolupráce jej krajiny pri výstavbe plynovodu Nord Stream 2. Projekt ešte nie je dokončený, ruský plyn však už do Európy prichádza inými trasami, povedala kancelárka Rade Európy. Ako dodala, cez Baltské more do Nemecka už prichádza plyn cez plynovod Nord Stream 1.

„Viem, že Nord Stream 2 je kontroverzný a poznám názor mnohých členských štátov,“ povedala kancelárka. „Rada by som však zdôraznila, že plyn dodaný cez Nord Stream 2, ktorý ešte neprichádza, nie je horší ako plyn od Nord Stream 1, ani ako plyn prichádzajúci cez Ukrajinu alebo ten, ktorý prichádza z Ruska cez Turecko,“ uviedla Merkelová.

Plynovod Nord Stream 2 má prepravovať ruský zemný plyn cez Baltské more do Nemecka a západnej Európy mimo tradičných tranzitných trás prechádzajúcich cez ukrajinské a poľské územie.

USA sú otvoreným odporcom tohto plynovodu. Spoločne s východoeurópskymi štátmi vrátane Slovenska, ktoré projekt tiež odmietajú, americká vláda tvrdí, že zvýši závislosť Európy od ruských energií. Kremeľ naopak obviňuje Washington zo snahy o zastavenie projektu v záujme donútenia európskych zákazníkov kupovať drahší americký skvapalnený zemný plyn.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika