Na hlavný obsah

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo zmluvu o nákupe vakcíny Sputnik V

Dostupná je v centrálnom registri zmlúv.

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo zmluvu o nákupe vakcíny Sputnik V
Vykladanie ruskej vakcíny Sputnik V na košickom letisku 1. marca 2021. Foto: TASR

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo vo štvrtok (29. 4.) zmluvu o nákupe ruskej vakcíny Sputnik V. Za slovenskú stranu ju podpísal vtedajší minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO), v prípade ruskej strany meno nie je viditeľné a podpis je vyčiernený.

Slovensko si podľa zmluvy objednalo celkovo dva milióny dávok vakcíny, pričom cena jednej dávky bola 9,95 amerických dolárov (8,2 eur). V prípade Sputnika je potrebné podať dve dávky. Za ruskú vakcínu tak malo Slovensko zaplatiť 19 900 000 amerických dolárov (približne 16,4 milióna eur).

Dva milióny dávok vakcín malo na Slovensko prísť postupne v piatich dodávkach. Posledných 400 000 dávok mala krajina obdržať do konca júna. Za každú dodávku malo Slovensko podľa zmluvy zaplatiť do siedmich kalendárnych dní.

„Zmluva je maximálne výhodná pre predávajúceho, lebo kupujúci preberá všetky riziká. Je to zmluva typu take or pay. To znamená, že kupujúci zaplatí bez ohľadu na to, či odoberie dohodnuté množstvo,“ povedal pre TASR lekár a advokát zo spoločnosti Kinstellar Peter Kováč.

Za nežiaduce účinky podľa neho preberá tiež zodpovednosť kupujúci, teda ministerstvo zdravotníctva. Zhodnotil, že ruská strana sa zaistila proti všetkým rizikám. Slovensko podľa zmluvy môže vrátiť vakcíny, ktoré by neboli farmakologicky v poriadku. Považuje za otázne, či zmluva nadobudla účinnosť až po zverejnení.

Zmluva Sputnik V by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko