Na hlavný obsah

Moderna zvýši produkciu vakcín proti covidu. Plánuje vyrobiť miliardy dávok

Pôvodne chcela v budúcom roku vyprodukovať 1,4 miliardy dávok.

Moderna zvýši produkciu vakcín proti covidu. Plánuje vyrobiť miliardy dávok
Ampulka s vakcínou od spoločnosti Moderna. Foto: SITA/AP

Americká farmaceutická spoločnosť Moderna zvýši celosvetovú produkciu svojej vakcíny proti koronavírusu. V roku 2022 plánuje vyrobiť až tri miliardy dávok. S odvolaním sa na štvrtkové (29. 4.) vyhlásenie spoločnosti o tom informovali agentúry AP a Reuters.

Ako pripomína agentúra Reuters, Moderna pôvodne plánovala v budúcom roku vyprodukovať 1,4 miliardy dávok svojej vakcíny. Spoločnosť tiež aktualizovala tohtoročný plán produkcie svojej očkovacej látky s tým, že vyrobí 800 miliónov až miliardu dávok. Zvýšiť výrobné kapacity firma plánuje vzhľadom na to, že vo väčšine krajín bude potrebné aj v budúcom roku očkovať ľudí prvou dávkou vakcíny, ako aj pre prípad potreby ďalšieho preočkovania na posilnenie účinnosti vakcín.

Očkovaciu látku od spoločnosti Moderna schválili na použitie pre dospelú populáciu okrem Spojených štátov a EÚ aj vo viacerých ďalších krajinách sveta.

Moderna čoskoro očakáva údaje z testovania svojej dvojdávkovej vakcíny u mladistvých vo veku 12 až 17 rokov, ktoré realizovala v USA. V marci spoločnosť začala skúšať svoju vakcínu aj u detí mladších ako 12 rokov. Prebiehajú tiež štúdie dávok upravených na použitie proti zmutovaným variantom koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet