Na hlavný obsah

Moskva a Berlín začali rokovať o nákupe Sputnika V, oznámil jeho výrobca

Nemecko chce ale počkať na rozhodnutie EMA.

Moskva a Berlín začali rokovať o nákupe Sputnika V, oznámil jeho výrobca
Zdravotná sestra ukazuje ampulky s ruskou vakcínou Sputnik V. Foto: TASR/AP

Rusko začalo vo štvrtok (8. 4.) viesť rozhovory s predstaviteľmi nemeckej vlády ohľadom záujmu Berlína o nákup dávok ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V. Oznámili to výrobcovia tejto očkovacej látky, informovala agentúra AFP.

Výrobcovia Sputnika V na Twitteri uviedli, že Ruský fond priamych investícií (RFPI), ktorý financoval vývoj tejto vakcíny, spustil rokovania s Berlínom o predbežnej zmluve na dodávku dávok ruských vakcín.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn predtým vo štvrtok oznámil, že tamojšia vláda plánuje viesť rozhovory s Moskvou o nákupe ruskej vakcíny proti koronavírusu aj o jej prípadných dodávkach. Tie by sa zrealizovali, ak ju schváli na použitie Európska lieková agentúra (EMA).

Vakcína má zmysel len vtedy, ak ju Rusko dodá čím skôr

Aby takéto dodávky mali mať pre Nemecko zmysel, museli by podľa ministra prísť v najbližších dvoch až piatich mesiacoch, pretože následne už bude mať krajina „tak či tak viac než dosť“ očkovacích látok.

Predbežnú zmluvu na nákup dávok ruskej vakcíny Sputnik V podpísala už nemecká spolková krajina Bavorsko, ako v stredu oznámil jej premiér Markus Söder. K realizácii zmluvy o dodávke 2,5 milióna dávok vakcín dôjde podľa jeho slov až po tom, čo túto očkovaciu látku schváli Európska agentúra pre lieky (EMA).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet