Na hlavný obsah

Na českom i ruskom veľvyslanectve zostane sedem diplomatov, znie z Moskvy

Rusi hovoria o provokatívnom správaní českých úradov.

Na českom i ruskom veľvyslanectve zostane sedem diplomatov, znie z Moskvy
Foto spred ruskej ambasády v Česku. Foto: SITA/AP

K 31. máju sa na ruskom veľvyslanectve v Prahe a na českej ambasáde v Moskve zníži počet pracovníkov, uviedla v piatok (23. 4.) agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo zahraničných vecí. Na každom zastupiteľskom úrade podľa nej zostane sedem diplomatov, 25 administratívnych pracovníkov a 19 ďalších zamestnancov. „Nezodpovedné a provokatívne správanie českých úradov bolestivo zasiahlo ich diplomatickú službu,“ povedala agentúre ruská diplomacia.

Diplomatická roztržka medzi Českom a Ruskom vypukla v sobotu (17. 4.). Česko v nadväznosti na odhalenie bezpečnostných zložiek, podľa ktorých sú z dvoch explózií muničných skladov vo Vrběticiach na Zlínsku dôvodne podozriví agenti GRU, vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády. Rusko v odvetnom kroku vyhlásilo nežiaducimi osobami 20 zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve. „Česká strana nazvala symetrickú odpoveď Moskvy ako ‚neadekvátne opatrenie‘ a vyžiadala si ich návrat do štvrtkových (22. 4.) 12.00 h,“ napísala dnes agentúra TASS.

Moskva na požiadavku Prahy nezareagovala a šéf českej diplomacie Jakub Kulhánek preto neskôr vo štvrtok oznámil, že počet diplomatov a ďalších pracovníkov na ruskej ambasáde v Prahe porovná podľa súčasného stavu na českom veľvyslanectve v Moskve. Rusko dostalo čas na stiahnutie pracovníkov do konca mája. Ruské ministerstvo zahraničia v reakcii oznámilo, že Moskva prechádza v počtoch pracovníkov veľvyslanectiev „na striktnú paritu“.

Na českom veľvyslanectve v Moskve po odchode predtým vyhostených zostalo sedem diplomatov a 25 administratívno-technických pracovníkov, uviedol Kulhánek v Českej televízii. Prahu bude musieť podľa neho opustiť 63 zamestnancov ruskej ambasády s rodinami. Ruská diplomacia medzitým oznámila požiadavku, aby bol znížený počet pracovníkov českej ambasády v Moskve s prihliadnutím na rozdielny počet zamestnancov, ktorí sú najímaní priamo na mieste. Podľa diplomatických zdrojov ČTK zamestnáva české veľvyslanectvo v súčasnosti zhruba 110 ruských občanov, ruská ambasáda v Prahe zamestnáva asi len 15 či 20 občanov Česka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet