Na hlavný obsah

Na Donbase zomreli ďalší ukrajinskí vojaci, Kremeľ do Čierneho mora presúva lode

Od začiatku roka zomrelo na východnej Ukrajine 24 vojakov.

Na Donbase zomreli ďalší ukrajinskí vojaci, Kremeľ do Čierneho mora presúva lode
Na snímke ukrajinský vojak na kontaktnej línii na Donbase. Foto: SITA/AP

Prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok (8. 4.) zamieril na východ Ukrajiny, kde v poslednom čase panuje napätá situácia. Na línii oddeľujúcej ukrajinské ozbrojené jednotky a sily proruských separatistov sa ďalej strieľa. Armáda informovala o ďalšom zabitom ukrajinskom vojakovi, ktorý podľa nej padol pri ostreľovaní proruskými separatistami, uviedla agentúra Reuters. Mŕtveho vojaka hlásia aj separatisti. Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Interfax oznámilo, že presúva do Čierneho mora viac ako desať lodí na vojenské cvičenie.

„Ako vrchný veliteľ chcem byť v ťažkých časoch s našimi vojakmi na Donbase. Idem do miest, kde dochádza k eskalácii,“ uviedol ukrajinský prezident na svojom twitteri. Poradca šéfa prezidentskej kancelárie agentúre Reuters povedal, že Zelenskyj chce „priamo na mieste zhodnotiť situáciu“.

Tá sa v poslednom čase dramatizuje. Zelenskyj tento týždeň oznámil, že od začiatku roka zomrelo v konfliktnej oblasti 24 ukrajinských vojakov. Len za posledné tri dni tak podľa neho na Donbase zomrelo päť vojakov.

Putin ukazuje na Kyjev

Ruský prezident Vladimir Putin počas štvrtkového telefonátu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou obvinil Kyjev z provokácií na východe Ukrajiny. S odvolaním sa na Kremeľ o tom informovala agentúra Reuters.

Podľa úradu ruského prezidenta vyjadrili obaja štátnici znepokojenie nad situáciou na východe Ukrajiny.

„Pri výmene názorov na urovnanie krízy vyjadrili ruský prezident a nemecká kancelárka znepokojenie v súvislosti s eskaláciou napätia na juhovýchode Ukrajiny. Vladimir Putin upozornil na provokatívne akcie Kyjeva, ktorý v poslednom čase zámerne zhoršuje situáciu na kontaktnej línii,“ cituje agentúra TASS z komuniké, ktoré vydal Kremeľ po telefonáte medzi prezidentom a kancelárkou.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Ukrajina spomína vstup do NATO

Kyjev od marca varuje pred posilňovaním prítomnosti ruských vojsk pri hraniciach s Ukrajinou. V utorok (6. 4.) ukrajinský prezident vyhlásil, že konflikt na Donbase môže ukončiť len vstup krajiny do NATO a vyzval členské krajiny Severoatlantickej aliancie, aby posilnili svoju vojenskú prítomnosť v oblasti Čierneho mora.

Aliancia dala najavo, že situácia okolo východnej Ukrajiny ju znepokojuje. Z Kremľa naopak odznelo varovanie, že reči o vstupe Ukrajiny do NATO môžu situáciu na Donbase len zhoršiť.

V stredu 7. apríla hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov vyhlásil, že krajina bude mať armádu pri hraniciach s Ukrajinou tak dlho, ako uzná za vhodné. Ruské vojsko podľa neho pre nikoho nepredstavuje hrozbu.

Moskva chce v Čiernom mori cvičiť

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že presúva viac ako desať vojenských plavidiel – vrátane vyloďovacích alebo delových člnov – do Čierneho mora, aby sa tam zúčastnili na vojenskom cvičení.

Zástupca šéfa kancelárie ruského prezidenta vyhlásil, že Rusko môže byť donútené brániť svojich občanov na východe Ukrajiny. „Dnes všetko závisí od toho, aký rozmer bude mať požiar. Ak tam bude, ako hovorí náš prezident, spôsobená Srebrenica, zrejme sa budeme musieť postaviť na (ich) obranu,“ povedal podľa agentúry TASS Dmitrij Kozak. Začiatok veľkej vojenskej operácie zo strany Kyjeva v oblasti Donbasu by podľa neho znamenal „začiatok konca Ukrajiny“.

Konflikt na východe Ukrajiny vypukol po tom, ako Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym. Kyjev a západné krajiny tvrdia, že Moskva podporuje proruských separatistov na Donbase. Podľa nich ich Rusko vyzbrojuje, financuje a vysiela na ich podporu aj ruských vojakov. Kremeľ zapojenie do vojny odmieta.

Na snímke ukrajinský vojak na kontaktnej línii na Donbase.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Veľké boje sa skončili po uzavretí mierových dohôd v Minsku vo februári 2015, ale až doteraz sa žiadne prímerie nepodarilo úplne udržať a politické riešenie konfliktu sa prakticky nepohlo z miesta. Konflikt si podľa Kyjeva vyžiadal zhruba 14 000 mŕtvych.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet