Na hlavný obsah

Na ortodoxnom židovskom cintoríne v Bratislave objavili stovky náhrobkov

Niektoré už považovali za stratené.

Na ortodoxnom židovskom cintoríne v Bratislave objavili stovky náhrobkov
Židovský ortodoxný cintorín na bratislavskej Žižkovej ulici počas tlačovej besedy Bratislavského samosprávneho kraja na tému: Stratené mesto - záchrana starého židovského cintorína. Foto: SITA

Na ortodoxnom židovskom cintoríne v Bratislave sa podarilo objaviť, zdokumentovať a pripraviť na vrátenie do pôvodného areálu 250 náhrobných kameňov, ktoré boli považované za už dávno stratené. Tento cintorín patrí k najväčším a najstarším židovským cintorínom na Slovensku a aktuálne sa ho darí obnovovať aj vďaka finančnej podpore Ministerstva životného prostredia SR.

Pôvodný židovský cintorín v hlavnom meste má za sebou nešťastné roky. Veľká časť z neho bola zničená v rokoch 1942 až 1943, keď bol pod hradným bralom vybudovaný električkový tunel. Naďalej chátral aj počas komunistického režimu, keďže židovská komunita nemala financie na jeho údržbu. „Židovskej náboženskej obci sa dnes darí areál postupne obnovovať, za čo som im vďačný. Vracia sa tak minulosť, ktorá je súčasťou našich dejín,“ zdôraznil minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Súčasťou projektu revitalizácie bolo aj odborné posúdenie aktuálneho stavu drevín krajinným architektom. „Na základe zisteného zdravotného stavu stromov sa odstránili odumreté, alebo inak poškodené a návštevníkov ohrozujúce náletové dreviny, vrátane nepôvodných druhov rastlín,“ uviedol envirorezort.

 „Realizované prieskumy ukazujú, že historické cintoríny ako súčasť kultúrnej krajiny, kultúrneho dedičstva a súčasti zelenej infraštruktúry miest, si vyžadujú urgentnú intervenciu nielen z hľadiska zachovania hodnôt, ale aj z dôvodu ochrany návštevníkov týchto miest,“ dodal minister Budaj s tým, že dnešné vnímanie cintorínov smeruje k čoraz väčšiemu podielu zelene na pohrebiskách a k väčšej spojitosti cintorína s krajinou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny