Na hlavný obsah

Na slovenských diaľniciach bolo pre pandémiu minulý rok menej áut

Pokles pocítili najviac vodiči na D2.

Na slovenských diaľniciach bolo pre pandémiu minulý rok menej áut
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Intenzita dopravy na slovenských diaľniciach a rýchlostných cestách v správe Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) v minulom roku klesla o 20 %. V utorok (20. 4.) o tom informovala NDS.

Podľa správcu diaľnic dáta z automatických sčítačov dopravy ukázali, že hustota dopravy dosiahla v minulom roku v priemere len 80 % z hodnôt nameraných v roku 2019. „Najväčší pokles priemerných denných intenzít sme zaznamenali na diaľnici D2 a to o 8 500 vozidiel za 24 hodín, čo predstavuje pokles približne o 21 %,“ uviedla NDS.

Do zvýšenej mobility sa premietlo uvoľnenie opatrení počas minuloročného leta. Množstvá áut na diaľniciach a rýchlostných cestách stúpali najviac v auguste. „Najvyššiu maximálnu intenzitu dopravy sme v minulom roku namerali na Prístavnom moste v Bratislave (úsek D1 križovatka Ovsište – križovatka Bajkalská) a to 121 175 vozidiel za 24 hodín,“ dodala diaľničná spoločnosť. Najvyťaženejšími dňami roka 2020 boli 28. august, 23. október a 21. august.

V januári a februári bola D2 prázdnejšia o 30 %

NDS porovnávala aj údaje na úsekoch diaľnic D1 a D2 v Bratislave za mesiace január a február v rokoch 2020 a 2021, a teda v období pred pandémiou a počas striktného zákazu vychádzania. „Namerané dáta ukázali, že tohtoročné intenzity dopravy na D1 sú nižšie v priemere o 25 %, čo predstavuje celkový pokles približne o 13 200 vozidiel za deň oproti rovnakému obdobiu pred pandémiou. Na diaľnici D2 sme počas prvých dvoch mesiacov tohto roka zaznamenali dopravnú intenzitu nižšiu v priemere o 30 %, resp. pokles o približne 13500 vozidiel za deň v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2020,“ dodala NDS.

Doprava počas tohtoročnej Veľkej noci zhustla

„Na našich diaľniciach a rýchlostných cestách sme počas veľkonočných sviatkov evidovali pomerne veľké množstvo vozidiel,“ informovala NDS. Najviac áut zaznamenala na cestách vo štvrtok 1. apríla pred začiatkom Veľkej noci. „V tento deň sme na diaľnici D1 v smere z Bratislavy na východ Slovenska zaznamenali nárast dennej intenzity v priemere o 35 %. Po D1 sa tak v uvedenom smere pohybovalo približne o 4 700 vozidiel viac oproti priemeru z pracovných dní v marci tohto roka,“ dodala spoločnosť.

Zvýšenú mobilitu diaľničiari zaznamenali opäť aj po skončení veľkonočného víkendu v utorok 6. apríla. „Po D1 sa tak v daný deň pohybovalo o 4 900 vozidiel viac oproti priemeru z pracovných dní v marci tohto roka. Na diaľnici D2 sme v smere z Bratislavy na štátnu hranicu SR/ČR zaznamenali dokonca až 41 % nárast dennej intenzity (o 2 500 vozidiel viac),“ uzavrela Národná diaľničná spoločnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko