Na hlavný obsah

Na vakcináciu sa už tento týždeň budú môcť prihlásiť všetci od 16 rokov

Na termín budú čakať podľa veku a chorôb.

Na vakcináciu sa už tento týždeň budú môcť prihlásiť všetci od 16 rokov
Na snímke očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Od štvrtka 29. apríla sa otvorí čakáreň na očkovanie pre všetkých ľudí na Slovensku od 16 rokov. V diskusnej relácii Na telo plus to povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO), s tým, že vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech môžu dostať aj mladší ako 18 rokov, a preto sa veková hranica posunie na tento limit.

Záujemcovia budú čakať na termín podľa veku a chorôb a nebudú mať možnosť výberu očkovacej látky. „Za súčasného množstva vakcín mi to príde kontraproduktívne,“ uviedol v utorok (27. 4.) šéf rezortu. Podľa neho sú preparáty od AstraZenecy nepopulárne a ich dodávky zase nepravidelné, štát sa preto sústredí na doočkovanie tých, ktorí dostali prvú dávku. „Moderny nie je až tak veľa, väčšina ďalších dodávok bude Pfizer,“ dodal.

Lengvarský si nemyslí, že prihlasovací systém Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) po otvorení tejto kategórie „skolabuje“. Najväčšie obavy z otvorenia čakárne pre túto kategóriu mal práve z tohto dôvodu. Systém ale podľa neho zvládne nápor záujemcov.

Sputnikom najskôr o mesiac

Minister tiež uviedol, že do konca júna by mohli byť prvou dávkou vakcíny zaočkovaní všetci, ktorí o to majú záujem. Stane sa tak pri plánovanej dodávke vakcín (približne milión) od Pfizeru a BioNTechu. Tie by mali prísť na Slovensko do konca mája.

K očkovaniu ruskou vakcínou Sputnik V Lengvarský priblížil, že Rusi si vyžiadali od Slovenska vzorky vakcín na kontrolu vo svojom vlastnom laboratóriu. Vo štvrtok si odvezú 600 dávok preparátu. „Vypýtali si mesiac na kontrolu vo vlastnej réžii,“ skonštatoval. Definitívne rozhodnutie o očkovaní touto vakcínou podľa neho padne až po tejto skúške.

Zmluva o nákupe Sputnika V bude podľa neho zverejnená v Centrálnom registri zmlúv (CRZ). Ruská strana mala tiež prisľúbiť, že dodá chýbajúce informácie z dokumentov. „Verím tomu, že v najbližších hodinách budem oficiálne informovaný o liste, ktorý dostal pán minister financií Igor Matovič (OĽANO) od ruskej strany, kde nám povolili zverejnenie zmluvy,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko