Na hlavný obsah

Sošku za najlepší film si z Oscarov odniesla Krajina nomádov (+ prehľad víťazov)

Prekvapením večera bolo ocenenie pre Anthonyho Hopkinsa.

Sošku za najlepší film si z Oscarov odniesla Krajina nomádov (+ prehľad víťazov)
Ocenenie z 93. ročníka Oscarov za najlepší film si odniesla režisérka Chloe Zhaoová za film Krajina nomádov. Foto: SITA/AP

V kategórii najlepší film tohtoročných cien americkej filmovej akadémie Oscar zvíťazila podľa očakávaní snímka Krajina nomádov režisérky Chloé Zhaoovej. Zlatú sošku za najlepší herecký výkon si odniesla Frances McDormandová, ktorá si zahrala v spomínanej Krajine nomádov. Najlepším hercom v hlavnej úlohe bol podľa akadémie Anthony Hopkins vo filme The Father. Hopkins sa tak stal zatiaľ najstarším výhercom najprestížnejšieho hollywoodskeho ocenenia, ktoré sa udeľuje už 93 rokov.

Agentúra AP pripomína, že 83-ročný Hopkins si Oskara naposledy odniesol v roku 1992 za stvárnenie role Hannibala Lectera vo filme Mlčanie jahniat. Podľa médií bol jeho tohtoročný triumf pomerne nečakaný, pretože veľkým favoritom na posmrtné ocenenie bol herec Chadwick Boseman za výkon v Ma Rainey – matka blues.

Oscara za najlepší strih získal film Sound of Metal. Zlatú sošku za najlepšiu filmovú hudbu dostal animovaný film Duša. Za najlšpeiu filmovú pieseň akadémie označila Fight For You od speváčky H.E.R. pre film Judas and the Black Messiah.

Oscara za ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe získala 73-ročná Juhokórejčanka Youn Yuh-jung vďaka stvárneniu svojráznej starej mamy v snímke Minari. Je pritom len druhou ázijskou herečkou ocenenou v tejto kategórii od roku 1958, keď zvíťazila Mijoši Umeki. Sošku za vedľajšiu rolu si spomedzi mužov prevzal Daniel Kaluuya vďaka stvárneniu Freda Hamptona vo filme Judas and the Black Messiah. V kategórii medzinárodných filmov triumfovala dánska dráma Chľast a najlepším dokumentárnym filmom je Moja učiteľka chobotnica.

Galavečer poznačený pandémiou

V poradí už 93. ročník udeľovania Cien Akadémie bol pre koronavírusovú pandémiu odložený o dva mesiace. Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) oznámila nominácie 15. marca. O ocenenie sa uchádzali filmy z roku 2020 a zo začiatku roka 2021.

Galavečer sa vysielal z budovy železničnej stanice Union Station v centre Los Angeles, ako aj z tradičnej hollywoodskej lokality spojenej s odovzdávaním Oscarov – multifunkčného komplexu Dolby Theatre.

V histórii udeľovania Oscarov, ktorá sa začala v roku 1929, išlo iba o štvrtý raz, čo bolo udeľovanie odložené, a o prvý raz od roku 1934, čo sa mohli o ocenenie uchádzať filmy s premiérou v dvoch rozličných kalendárnych rokoch.

Slávnostné podujatie už tretí rok za sebou nemalo stáleho moderátora; nominácie uvádzali Harrison Ford, Brad Pitt, Reese Witherspoonová, Joaquin Phoenix, Renée Zellwegerová, Laura Dernová, Angela Bassettová, Halle Berryová, Bryan Cranston a ďalší

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet