Na hlavný obsah

Najmenej sobášov za viac ako sto rokov. Pandémia spôsobila odklad tisícov svadieb

Rok pandémie na Slovensku rekordne znížil počty sobášov.

Najmenej sobášov za viac ako sto rokov. Pandémia spôsobila odklad tisícov svadieb
Na snímke sobáš v Košiciach počas pandémie koronavírusu. Foto: TASR

V roku 2020 na Slovensku rekordne klesol počet sobášov. Manželstvo uzavrelo o viac ako 21 % menej párov, ako za rovnaké obdobie v predchádzajúcich piatich rokoch (2015 až 2019). „Išlo zároveň o najnižší počet svadieb od vzniku Československa v roku 1918,“ informoval Štatistický úrad (ŠÚ) Slovenskej republiky.

Minulý rok bol podľa úradu v demografii plný extrémov a výkyvov. To sa odrazilo aj na vývine počtu sobášov. Ich množstvo výrazne pokleslo počas druhej vlny pandémie na sklonku roka 2020, keď štatistici zaznamenali pokles takmer o tretinu (o 36 % v novembri). „Miera poklesu však bola miernejšia ako počas prvej vlny v jarných mesiacoch a na začiatku leta. Najvýraznejší pokles sa prejavil jednoznačne od marca do júna,“ uviedol úrad s tým, že počas jarných mesiacov sa konala len necelá polovica sobášov predošlých rokov.

Najmenej svadieb bolo práve v marci, keď sa na Slovensku uzatvorilo iba 573 manželstiev (2 % všetkých vlaňajších sobášov). Naopak, najviac svadieb, takmer 5 000, bolo už tradične v septembri a prekvapil aj február, počas ktorého bolo uzavretých neobvykle veľa sobášov. Celkovo do manželstva v roku 2020 vstúpilo takmer 23 800 párov.

Foto: Štatistický úrad SR
Foto: Štatistický úrad SR

Slováci sa sobášia neskôr

Úrad zhodnotil, že aj minulý rok sa potvrdil trend, podľa ktorého si Slováci odkladajú sobáš do vyššieho veku. Priemerný vek mužov pri sobáši bol 34 rokov a 11 mesiacov a žien 31 rokov a 11 mesiacov. V porovnaní s predchádzajúcim rokom stúpol vek ženíchov o 7 a neviest o 6 mesiacov.

„V minulosti patrila Slovenská republika medzi krajiny, v ktorých bol pre obyvateľstvo typický skorý vstup do manželstva. V posledných dekádach dochádza k zmene sobášneho správania, najmä k odkladom sobášov do vyššieho veku,“ ozrejmila Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR. Snúbenci od roku 1993 zostarli v priemere o 9 rokov. Najstarší ženích v roku 2020 mal 90 rokov a najstaršia nevesta 86 rokov.

Pre pandémiu v minulom roku výrazne stúpol aj počet svadieb, ktoré sa konali v iný deň ako v sobotu. Hoci bola aj naďalej najčastejším dňom konania svadby, viac ako tretina sobášov sa uskutočnila v iný deň. Obľúbenými medzi snúbencami boli tiež piatok a štvrtok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko