Na hlavný obsah

Nákup vakcín cez tretiu stranu? Slovensko sa chytilo do siete, píšu nemeckí investigatívci

O pravosti vakcín nepochybujeme, tvrdí rezort zdravotníctva.

Nákup vakcín cez tretiu stranu? Slovensko sa chytilo do siete, píšu nemeckí investigatívci
Na snímke ampulky vakcíny proti covidu od konzorcia Pfizer/BioNTech. Foto: TASR/AP

Na trhu sa vo veľkom rozmohol obchod s vakcínami, ktoré predajcovia ponúkajú za vyššiu cenu, než akú dohodla Európska únia priamo s ich výrobcami. Nemecký investigatívny magazín verejnoprávnej televízie ZDF informuje o takejto rozpracovanej zmluve slovenského ministerstva zdravotníctva s nemeckým sprostredkovateľom na nákup milióna dávok vakcíny Pfizer/Biontech.

Vakcíny sú žiadaným tovarom a niektoré členské štáty Európskej únie (EÚ) hľadajú vlastné cesty, ako sa k nim dostať. Svoju príležitosť zacítili predajcovia, ktorí majú zmluvy s veľkoobchodnými spoločnosťami, napríklad s americkou Akers Nanotechnology. Práve cez túto ponúkajú očkovacie látky Pfizer/BioNTech a AstraZeneca aj nemecká firma CS Diagnostics z Neussu a jej zmluvní partneri. S jedným z nich sa stretli aj reportéri ZDF.

Ide o bizarný prípad: spoznali sme priekupníka, ktorý sa snažil ponúkať vakcíny krajinským vládam v Nemecku a rozhorčený sa na nás obrátil, že ich nikto nechce. Mysleli sme, že ide o podvodníkov, lebo v Únii sa už diskutovalo o priekupníkoch s vakcínami, ktorí ponúkajú nepravé látky. Ukázalo sa, že v tomto prípade je to zložitejšie,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko redaktor ZDF Michael Strompen.

Slovensko ako jediný „zástupca“ Únie

Medzi zmluvnými partnermi predajcu sú Barbados, Dominikánska republika, Líbya a – ako jediný členský štát Únie – aj Slovensko. Ministerstvo zdravotníctva pritom podpísalo 25. februára predbežnú zmluvu, ktorej kópiu má RTVS k dispozícii, s nemeckou firmou CS Diagnostics na dodávku milióna dávok vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech. Cena? 78 eur za krabičku s piatimi až šiestimi polmililitrovými dávkami.

EÚ podľa ZDF dohodla cenu nie za krabičku, ale za dávku – a to asi 12 eur, čo vychádza lacnejšie, než plánovaný nákup Slovenskom.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová pre ZDF potvrdila, že o zmluve sa stále rokuje a slovenská strana nemá žiadne pochybnosti o pravosti vakcíny. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) o ponukách predajcov vie.

Zlatá baňa

Všetky preverujeme a postup pri akomkoľvek nákupe je presne rovnaký, ako keby sme nakupovali inú vakcínu. To znamená, že šarže musia byť prepustené, odobrené, musí byť celý proces dodávky dodržaný. Zatiaľ sme takýto nákup nezrealizovali.“

Strompen v súvislosti s nákupmi cez predajcov dodáva: „Zdá sa, že zmluvy sú sformulované tak, aby sa platba za vakcíny uskutočnila až po ich dodaní. Problematické to je na politickej úrovni, lebo sa obchádza EÚ. Ak Slovensko získa očkovacie látky cez sprostredkovateľa, potom budú chýbať niekde inde. Treba si položiť otázku, či je férové takto ich získať, lebo ak to bude každý robiť týmto spôsobom, potom sa ich cena vyšplhá do závratnej výšky a zosilnie boj o prerozdeľovanie, ktorý tu už máme.“

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn hovorí, že nákup vakcín cez predajcov je legálny, ak sú splnené všetky náležité povolenia. Zároveň dodáva, že na trhu s očkovacími látkami vládne doslova zlatá horúčka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko