Na hlavný obsah

Národný bezpečnostný úrad zachytil aj najzávažnejší kybernetický útok tretieho stupňa

Úrad na útoky upozorňoval firmy a inštitúcie v piatok.

Národný bezpečnostný úrad zachytil aj najzávažnejší kybernetický útok tretieho stupňa
Vchod do budovy Národného bezpečnostného úradu v Bratislave. Foto: TASR

Kybernetické útoky sa dotkli sektorov informačných technológií vo verejnej správe (ITVS), telekomunikácií, energetiky a inteligentného priemyslu. Na sociálnej sieti to v sobotu (17. 4.) potvrdil Národný bezpečnostný úrad (NBÚ).

„Medzi hlásenými incidentmi bol aj najzávažnejší kybernetický bezpečnostný incident 3. stupňa podľa zákona o kybernetickej bezpečnosti – s potenciálnymi dôsledkami na prvky kritickej infraštruktúry štátu,“ priblížil bezpečnostný úrad.

NBÚ v súčasnosti poskytuje asistenciu pri riešení konkrétnych incidentov. „NBÚ medzičasom dostal aj dobrovoľné hlásenia o kybernetických bezpečnostných incidentoch od ďalších subjektov,“ uviedol v stanovisku hovorca NBÚ Peter Habara.

Viacero prevádzkovateľov základnej služby (PZS) preventívne kontaktovalo Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT s požiadavkou na viac informácií technického charakteru, ktoré príslušníci centra obratom poskytli. „Časť PZS prešla v piatok do pohotovostného režimu,“ dodal Habara.

Ministerstvo investícií v sobotu informovalo, že vládna kyberbezpečnostná jednotka CSIRT nezaznamenala počas piatka (16. 4.) ani soboty žiadne útoky na štátne inštitúcie. NBÚ zaznamenal v piatok sériu významných ransomvérových útokov na slovenské ciele. Upozornil všetky firmy a inštitúcie v krajine, aby okamžite zabezpečili a zálohovali svoje systémy proti potenciálnemu útoku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko