Na hlavný obsah

NATO odsúdilo ruské aktivity v Česku, Aliancia vyjadrila Prahe solidaritu

ČR je s Ruskom v diplomatickom spore.

NATO odsúdilo ruské aktivity v Česku, Aliancia vyjadrila  Prahe solidaritu
Na snímke logo NATO. Foto: TASR/AP

Krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) vo štvrtok 22. apríla vyjadrili solidaritu Česku v súvislosti s výbuchom muničného skladu vo Vrběticiach, za ktorým podľa zistení českých tajných služieb bola ruská vojenská rozviedka GRU.

NATO je podľa spoločného vyhlásenia vážne znepokojené destabilizačnými aktivitami Ruska na území Aliancie.

Zástupcov členských krajín o vývoji vyhroteného diplomatického sporu Prahy a Moskvy informoval nový český minister zahraničia Jakub Kulhánek. Spojenci rovnako vyjadrili Česku účasť v súvislosti s následkami výbuchu, pri ktorom v roku 2014 zomreli dvaja ľudia.

„Spojenci vyjadrujú vážne znepokojenie nad destabilizačnou činnosťou, ktorú Rusko naďalej podniká v euroatlantickom priestore vrátane územia Aliancie, a v plnej solidarite stojí za Českom,“ uviedla v spoločnom vyhlásení Severoatlantická rada.

Česko v sobotu (17. 4.) vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády, ktorí podľa českých úradov pracovali pre tajné služby. Praha tak urobila s odvolaním sa na odhalenie bezpečnostných zložiek, podľa ktorých sú z výbuchov v muničnom sklade vo Vrběticiach pri Zlíne v roku 2014 dôvodne podozriví dvaja agenti ruskej vojenskej tajnej služby GRU. Rusko označilo český postup za nepriateľský akt a jeho zdôvodnenie za absurdné, nepriateľské a provokačné. V odvetnom kroku potom vyhostilo 20 zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet