Na hlavný obsah

Navaľného previezli do nemocnice, jeho kolegyňa spomína vážny stav

Putinov kritik drží vo väznici hladovku.

Navaľného previezli do nemocnice, jeho kolegyňa spomína vážny stav
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj pred moskovským súdom. Foto: SITA/AP

Väzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného previezli do väzenskej nemocnice. Na svojom webe o tom v pondelok (19. 4.) informovala federálna väzenská služba (FSIN). Tvrdí pritom, že zdravotný stav Navaľného je uspokojivý, avšak nezávislí doktori vrátane osobnej lekárky predstaviteľa opozície Anastasije Vasiljevovej už v sobotu (17. 4.) upozornili, že väznenému, ktorý už takmer tri týždne drží hladovku, hrozia vážne zdravotné komplikácie.

„Nevieme, čo sa s ním (Navaľným) dialo cez víkend, pretože právnici ho nesmeli navštíviť. Dúfam, že dnes dostaneme nejaké správy, ale veľmi sa obávam, že to budú zlé správy,“ povedala rozhlasovej stanici Echo Moskvy právnička Navaľného protikorupčného fondu Ľubov Sobolová. „Nie je nádej, že by sme dnes dostali o jeho zdraví dobré správy. Myslím, že jeho stav je naozaj blízky kritickému, veľmi blízky veľmi vážnemu. Dvadsať dní protestnej hladovky – to strašne moc,“ dodala.

FSIN vo svojej informácii na webe podľa denníka Kommersant uviedla, že lekárska komisia rozhodla o prevoze Navaľného do oblastnej nemocnice pre odsúdencov vo väzenskom objekte IK–3 vo Vladimirskej oblasti. Táto nemocnica sa špecializuje „na dynamické pozorovanie podobných pacientov“. Zdravotný stav Navaľného je hodnotený podľa úradov ako uspokojivý a lekári mu s jeho súhlasom predpísali vitamínovú terapiu. Pacienta každý deň sleduje lekár, oznámila väzenská služba.

Známy kritik ruského prezidenta Vladimira Putina si odpykáva trest odňatia slobody za údajnú spreneveru, panuje však presvedčenie, že to bola len zámienka s cieľom dostať ho za mreže. Zatkli ho bezprostredne po návrate z Nemecka, kde sa liečil z otravy, z ktorej spáchania viní ruské tajné služby a Kremeľ. Hladovku Navaľnyj začal 31. marca na protest proti tomu, že mu nie je k dispozícii adekvátna lekárska starostlivosť. Sťažoval sa na veľké bolesti chrbta a nohy.

Kritika Kremľa umiestnili do väzenskej kolónie IK–2 v Pokrove vo Vladimirskej oblasti, ktorá je známa striktným režimom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet