Na hlavný obsah

Navaľnému hrozí vo väzení zlyhanie obličiek, tvrdia lekári

Jeho zdravotný stav je kritický, tvrdia.

Navaľnému hrozí vo väzení zlyhanie obličiek, tvrdia lekári
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Lídrovi ruskej opozície Alexejovi Navaľnému, ktorý od konca marca drží vo väzení hladovku, hrozí riziko zlyhania obličiek. Tvrdia to predstavitelia ruských lekárskych odborov, ktorí preskúmali Navaľného laboratórne výsledky aj jeho osobná lekárka. Lekári však nemali možnosť prehliadnuť priamo Navaľného. Vyzývajú k jeho hospitalizácii mimo väzenia.

„Jeho zdravotný stav je jasne kritický,“ uviedla hovorkyňa lekárskych odborov, ktoré ruské úrady považujú za súčasť opozície, Alexandra Zacharová. Podľa nej výsledky testov ukázali, že obličky väzneného politika majú blízko k zlyhaniu. „To by potom viedlo k ďalším závažným komplikáciám a nakoniec možno k srdcovému zlyhaniu,“ dodala.

Nebezpečenstvo vážnych zdravotných komplikácií potvrdila aj Navaľného lekárka Anastasija Vasiljevová, informovala agentúra AFP. Podľa nej testy ukázali vysokú hladinu draslíka v jeho krvi. „Pacient s takou úrovňou draslíka musí byť hospitalizovaný na intenzívnu starostlivosť, pretože kedykoľvek môže nastať smrteľná srdcová arytmia,“ uviedol kardiológ Jaroslav Ašichmin.

Vedenie väzenia tvrdí, že Navaľnému ponúklo zodpovedajúcu zdravotnú starostlivosť. Dodalo však, že on trvá na tom, aby ho liečili mimo zariadenia. To ale orgány odmietajú.

USA: Ak Navaľnyj zomrie, Moskva bude čeliť „následkom“

Európska únia vyzvala v nedeľu (18. 4.) na „okamžité a bezpodmienečné“ prepustenie Navaľného, ktorého zdravotný stav sa rýchlo zhoršuje. Zároveň prostredníctvom šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella vyjadrila nad súčasným stavom Navaľného hlboké znepokojenie. Situáciou okolo neho sa budú zaoberať ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ na pondelkovom (19. 4.) virtuálnom zasadnutí.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas predtým vyzval ruské úrady, aby Navaľnému bezodkladne poskytli adekvátne lekárske ošetrenie a prístup k lekárom, ktorým politik dôveruje. Maasov francúzsky rezortný kolega Jean-Yves Le Drian v tejto súvislosti varoval pred možnými novými sankciami proti Rusku.

Rusko v nedeľu varovali aj USA. Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan uviedol, že ak Navaľnyj zomrie, Moskva bude čeliť „následkom“. Konkrétne opatrenia, ktoré by Washington v takom prípade podnikol, Sullivan zverejniť nechcel. Uviedol len, že americká administratíva zvažuje rôzne postihy a k nejakým by v takom prípade určite pristúpila. „Je to úplne nespravodlivé, úplne nevhodné,“ povedal v nedeľu americký prezident Joe Biden na otázku novinárov v súvislosti s osudom Navaľného.

Ruský veľvyslanec v Británii Andrej Kelin v nedeľu v rozhovore pre stanicu BBC uviedol, že ruské úrady Navaľného vo väzení „zomrieť nenechajú“. „Samozrejme, že mu nebude povolené zomrieť vo väzení, ale môžem povedať, že pán Navaľnyj sa správa ako chuligán… snaží sa za každú cenu priťahovať pozornosť verejnosti, a to aj tvrdeniami, že dnes má chorú ľavú ruku. Zajtra bude mať chorú nohu,“ povedal veľvyslanec. Dodal, že ak sa bude Navaľnyj správať normálne „bude mať šancu byť prepustený skôr“.

Priamo na ruského prezidenta Vladimira Putina sa v piatok (16. 4.) obrátilo 80 svetových osobností vrátane spisovateľov Joanne K. Rowlingovej či Salmana Rushdieho. V liste ho vyzvali, aby Navaľnyj dostal zodpovedajúcu ošetrenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet