Na hlavný obsah

Nedostatok informácií o Sputniku V hlási aj český ústav pre kontrolu liečiv

Pripomienky poslal vláde.

Nedostatok informácií o Sputniku V hlási aj český ústav pre kontrolu liečiv
Na snímku ruská vakcína Sputnik V. Foto: TASR

Nedostatok informácií v materiáloch k posúdeniu ruskej vakcíny Sputnik V hlási aj český Štátny ústav pre kontrolu liečiv (SÚKL). Materiály si preštudoval a s pripomienkami ich odovzdal Úradu vlády ČR. Informoval o tom vo štvrtok (29. 4.) český portál irozhlas.cz, pre ktorý informácie potvrdila riaditeľka ústavu Irena Storová.

Podľa riaditeľky ústavu dokumenty nestačili na to, aby mohol ústav vakcínu posúdiť. Podobné vyjadrenia prišli len pred dvoma dňami (27. 4.) aj z Brazílie, kde liekový regulátor odmietol registráciu ruskej vakcíny a dokonca vyjadril obavy, že adenovírus prítomný vo vakcíne by sa mohol v ľudskom tele nadmerne množiť.  

Český minister zdravotníctva Petr Arenberger (nom. ANO) sa už skôr vyjadril, že vakcína Sputnik V by do Česka mohla zamieriť v rámci klinického testovania. To sa ale zatiaľ nevykonáva. SÚKL by totiž musel najskôr dostať žiadosť a spolu s ňou aj potrebné dokumenty a informácie o konkrétnom liečive, aby ho mohol posúdiť. Nič také dispozícii nemá. „Žiadny oficiálny proces sa stále nezačal. Neobdržali sme žiadnu žiadosť o vykonanie klinickej štúdie,“ povedala pre český Rádiožurnál Storová.

Materiály, ktoré má ústav k dispozícii, podľa riaditeľky rozhodne nestačili na to, aby mohol dať liekový ústav napríklad výnimku na používanie vakcíny. Mali totiž desiatky strán, kým u podobných prípravkov ich bývajú desiatky tisíc. „Naše pripomienky sme odovzdali úradu vlády, ktorý nás požiadal o túto odbornú konzultáciu. V tejto chvíli k nim nemáme žiadnu spätnú väzbu,“ dodala Storová.

Sputnik vyvolal pochybnosti aj na Slovensku

Neregistrovaná ruská vakcína sa na Slovensku stala politickou témou, keď jej nákup vystupňoval napätie vo vládnej koalícii a viedol k výmene na postoch predsedu vlády a ministra zdravotníctva. Opustiť ho musel Igor Matovič, ktorý nákup vakcíny dohodol a vakcínu na začiatku marca privítal spolu s vtedajším šéfom zdravotníctva Marekom Krajčím (obaja OĽANO) na košickom letisku.

Matovič kritizoval aj slovenský Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL), ktorý sa už skôr vyjadril v podobnom duchu ako ten český. Začiatkom apríla ŠÚKL oznámil, že nemôže prijať závery o pomere prínosov a rizík vakcíny aj z dôvodu množstva chýbajúcich údajov od výrobcu.

Prvá várka Sputnika V, obsahujúca 200 000 dávok, je uskladnená v skladoch v Šarišských Michaľanoch. Niektoré z nich skúma laboratórium v Maďarsku a časť ampuliek si na preskúmanie odviezla aj ruská strana. Zverejniť zmluvu k nákupu vakcíny prisľúbil aktuálny minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) aj premiér Eduard Heger (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet