Na hlavný obsah

Neprijateľne pomalé tempo, kritizuje WHO očkovanie v Európe

Musíme tento proces urýchliť, znie z organizácie.

Neprijateľne pomalé tempo, kritizuje WHO očkovanie v Európe
Očkovanie v Európe. Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) kritizovala vo štvrtok (1. 4.) Európu za „neprijateľne pomalú“ očkovaciu kampaň a vyjadrila tiež znepokojenie nad nárastom počtu infikovaných koronavírusom na „starom kontinente“. Informovala o tom agentúra AFP.

„Vakcíny sú našou najlepšou cestou z tejto pandémie. Tempo, ktorým sa očkuje, je však neprijateľne pomalé a predlžuje trvanie pandémie,“ uviedol riaditeľ WHO pre oblasť Európy Hans Kluge. Dodal, že epidemická situácia v Európe je „znepokojujúcejšia ako za ostatných niekoľko mesiacov.“

„Musíme tento proces urýchliť zrýchlením výroby, znížením prekážok pri podávaní vakcín a použitím všetkých dostupných dávok očkovacích látok, ktoré máme uskladnené,“ pokračoval Kluge.

Pred piatimi týždňami klesol týždenný prírastok počtu nakazených v Európe pod jeden milión, avšak minulý týždeň došlo k zvýšeniu miery šírenia COVID-19 vo väčšine krajín patriacich do tzv. európskeho regiónu WHO, kde zaznamenali 1,6 milióna prípadov, uviedol Kluge. Celkový počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom sa tam podľa neho „rýchlo blíži k hranici jedného milióna a celkový počet prípadov nákazy čoskoro prekročí 45 miliónov.“

„Pravdepodobnosť výskytu nových znepokojivých variantov rastie s rýchlosťou, akou sa vírus rozmnožuje a šíri, takže zamedziť prenosu prostredníctvom základných opatrení pre kontrolu chorôb je kritické,“ uviedla za WHO regionálna koordinátorka pre mimoriadne situácie Dorit Nitzanová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet