Na hlavný obsah

Nezvestný vrtuľník s Kellnerom nahlásili až po dvoch hodinách

Vyšetrovatelia skúmajú podmienky či spôsobilosť stroja.

Nezvestný vrtuľník s Kellnerom nahlásili až po dvoch hodinách
Na snímke vrtuľník Aljašskej národnej gardy na mieste havárie vrtuľníka AS350 B3 neďaleko ľadovca Knik na Aljaške. Pri havárii zomrel najbohatší Čech Petr Kellner. Foto: TASR/AP

Vrak vrtuľníka, ktorý v sobotu (27. 3.) havaroval na Aljaške so šiestimi ľuďmi na palube vrátane najbohatšieho Čecha Petra Kellnera, bude musieť z ťažko prístupného terénu vyzdvihnúť spoločnosť, ktorá ho vlastnila. Oznámil to americký Národný úrad pre bezpečnosť dopravy (NTSB), ktorý tiež zisťuje, prečo nezvestný vrtuľník ohlásili až po dvoch hodinách.

Podľa vyšetrovateľov vyslal vrtuľník posledný signál o 18.34 h miestneho času (v nedeľu o 4.34 h SELČ). Nezvestný vrtuľník záchranárom nahlásili o 20.30 h. Vrak sa podarilo nájsť o hodinu neskôr. Jediného preživšieho Davida Horvátha našli záchranári nažive vo vnútri vrtuľníka v nedeľu približne o 0.30 h.

Federálni vyšetrovatelia skúmajú, prečo nezvestný vrtuľník ohlásili až po dvoch hodinách, ďalej poveternostné podmienky, skúsenosti a históriu pilota a letovú spôsobilosť vrtuľníka.

Ako pripomenula agentúra AP, nešťastie sa stalo počas letu na ľadovec Knik východne od mesta Anchorage, ktorý sa skupina chystala zlyžovať. Trosky stroja objavili práve v oblasti spomínaného ľadovca. Vyšetrovatelia dúfajú, že sa ho z ťažko prístupného terénu podarí vyzdvihnúť do konca týždňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet