Na hlavný obsah

Nové sankcie? Spojené štáty majú potrestať Rusko za kybernetické útoky

Dôvodom má byť aj zasahovanie do amerických volieb.

Nové sankcie? Spojené štáty majú potrestať Rusko za kybernetické útoky
Na snímke ruská (vľavo) a americká vlajka. Foto: TASR/AP

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena pripravuje nové sankcie proti Rusku. Uviedli to agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na nemenované vládne zdroje. Sankcie majú byť odvetou za kybernetické útoky a zasahovanie do amerických volieb. Podrobnosti Biely dom zrejme ohlási vo štvrtok (15. 4.), úrady správu nekomentovali.

Podľa zdrojov agentúry Reuters v rámci opatrení bude z USA vyhostených aspoň desať ruských predstaviteľov. Sankcie by sa tiež mali dotknúť 30 ruských organizácií či firiem. Stanica CNN uviedla, že Spojené štáty budú svoje kroky koordinovať s európskymi spojencami.

Rusko podiel na útoku odmieta

USA sa domnievajú, že ruskí hackeri stoja za rozsiahlym kybernetickým útokom ptori softvéru americkej spoločnosti SolarWinds. Tento program používali americké vládne inštitúcie, mnohé korporácie i domácnosti. Vďaka tomu sa hackeri mohli dostať do sietí ministerstiev, federálnych agentúr či významných firiem. Krátko po odhalení útoku v decembri minulého roka vyhlásil vtedajší americký minister zahraničia Mike Pompeo, že za akciou stojí Rusko.

Rusko už skôr podiel na útoku odmietlo. Minulý týždeň hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že jeho krajina je pripravená čeliť najčiernejším scenárom vzhľadom k rastúcej nepredvídateľnosti a nepriateľstvu Spojených štátov.

Po Navaľnom ďalšie sankcie

Podľa agentúry AP majú sankcie vyslať Rusku jasný signál. Sankcie voči niekoľkým ruským predstaviteľom a štátnym inštitúciám nariadili USA už minulý mesiac. Dôvodom bolo uväznenie lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného.

Keď americký prezident Joe Biden v utorok (15. 4.) telefonoval s hlavou Ruskej federácie Vladimirom Putinom, okrem iného sa mal vyjadriť, že USA budú pevne chrániť svoje záujmy. Biden tiež Putinovi ponúkol usporiadanie americko-ruského samitu na území tretej krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet