Na hlavný obsah

Nový vesmírny program EÚ posilní kompetencie agentúry sídliacej v Prahe

Rozpočet na sedem rokov bude takmer 15 miliárd eur.

Nový vesmírny program EÚ posilní kompetencie agentúry sídliacej v Prahe
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Európsky parlament (EP) v stredu (28. 4.) schválil vznik nového Európskeho vesmírneho programu, ktorý zastreší všetky doterajšie vesmírne aktivity Európskej únie. V jeho rámci okrem iného rozšíri svoju pôsobnosť a posilní kompetencie vesmírna agentúra GSA, ktorá sídli v Prahe. Rozpočet programu na začínajúce sedemročné obdobie bude 14,8 miliardy eur.

„Česká republika sa s touto agentúrou dostáva na vrchol kozmických technológií, ktoré odtiaľ budú koordinované,“ vyhlásil v stredu tieňový spravodajca schváleného nariadenia Evžen Tošenovský z konzervatívnej frakcie EP. Zmenu, na ktorej sa vlani predbežne dohodli zástupcovia europarlamentu s členskými štátmi, musí ešte formálne potvrdiť Rada EÚ.

S novou pôsobnosťou by mal byť spojený aj nárast počtu zamestnancov, ktorý by podľa skorších odhadov mohol zo súčasných 200 stúpnuť až na trojnásobok.

„Satelitné systémy prinášajú veľké príležitosti pri ich výstavbe aj pri spracovaní dát do služieb. Program je tak veľkou príležitosťou pre české firmy, inovátorov i vedecké pracoviská,“ priblížil pozitíva rozšírenia agentúry EÚ vedúci oddelenia kozmických technológií a aplikácií českého ministerstva dopravy Ondřej Šváb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet