Na hlavný obsah

Nový Zéland pre ohnisko nákazy v Austrálii pozastavil „cestovateľskú bublinu“

Niektoré austrálske regióny zavedú karanténu.

Nový Zéland pre ohnisko nákazy v Austrálii pozastavil „cestovateľskú bublinu“
Policajtka zastavuje auto na predmestí novozélandského Aucklandu. Foto: TASR/AP

Nový Zéland v piatok (22. 4.) pozastavil tzv. cestovateľskú bublinu s Austráliou, vďaka ktorej mohli tamojší obyvatelia od pondelka (19. 4.) po prvý raz po vyše roku cestovať medzi oboma krajinami. Dôvodom je nové ohnisko nákazy koronavírusom v Austrálii, píše agentúra AFP.

Rozhodnutie novozélandských úradov prišlo po tom, ako štát Západná Austrália oznámil, že z dôvodu pozitívneho testovania cestujúceho na koronavírus zavedú v regiónoch Perth a Peel od polnoci z piatka na sobotu (25. 4.) trojdňový lockdown.

Miestne médiá informovali, že muž približne vo veku 50 rokov, ktorý priletel z Perthu do Melbourne, mal v piatok pozitívny test na prítomnosť koronavírusu. V Perthe podstúpil povinnú karanténu v hoteli a pred odchodom z regiónu navštívil v meste svojich priateľov, reštaurácie, univerzitu či ordináciu lekára. „V Perthe strávil až päť dní a teraz musíme predpokladať, že bol infekčný,“ uviedol na tlačovej konferencii premiér štátu Západná Austrália Mark McGowan.

Austrália a Nový Zéland uzavreli svoje hranice v marci minulého roka a zaviedli povinnú karanténu pre svojich občanov, ktorí sa vracajú do vlasti. Od vlaňajšieho októbra novozélandským cestujúcim umožnili vstupovať do väčšiny austrálskych štátov bez nutnosti izolácie, aj keď Nový Zéland toto opatrenie neopätoval pre obavy týkajúce sa sporadického výskytu infekcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet