Na hlavný obsah

Novým českým šéfom diplomacie by sa mal stať Jakub Kulhánek

Zaorálek chce zostať ministrom kultúry.

Novým českým šéfom diplomacie by sa mal stať Jakub Kulhánek
Námestník ministerstva vnútra Českej republiky Jakub Kulhánek. Foto: TASR/AP

Česká sociálna demokracia (ČSSD) navrhne na post ministra zahraničných vecí Jakuba Kulhánka, námestníka ministra vnútra. Lubomír Zaorálek, ktorý odmietol prevziať vedenie rezortu diplomacie po odvolanom Tomášovi Petříčkovi, zostane ministrom kultúry. V utorok (13. 4.) večer o tom rozhodlo grémium vládnej sociálnodemokratickej strany, uviedol portál Novinky.cz.

O nominácii bol už informovaný český prezident Miloš Zeman, ktorý vymenováva a odvoláva členov vlády na návrh jej predsedu. „Neviem o tom, že by oznámil akékoľvek výhrady (voči nominovanému),“ povedal podpredseda ČSSD Roman Onderka. Podľa neho sa k nominácii vyjadrí v stredu (14. 4.) šéf sociálnej demokracie Jan Hamáček. Onderka očakáva, že k vymenovaniu nového ministra zahraničných vecí dôjde do niekoľkých dní.

Kulhánka schvaľuje aj premiér Andrej Babiš (hnutie ANO), považuje ho za schopného a slušného úradníka, ako povedal pre denník Právo. Vedením ministerstva je teraz poverený Hamáček, ktorý má na starosti aj rezort vnútra.

Zaorálkovi prekážajú zásahy do zahraničnej politiky

Kulhánek v súčasnosti pracuje na Hamáčkovom ministerstve vnútra ako námestník, v minulosti rovnaký post zastával na ministerstvách obrany či zahraničných vecí. Študoval medzinárodné vzťahy na Karlovej univerzite v Prahe a má magisterský titul z Walsh School of Foreign Service na Georgetownskej univerzite vo Washingtone.

Zaorálek odmietol prevziať rezort po odvolanom Petříčkovi, pretože mu prekážajú zásahy do zahraničnej politiky zo strany prezidenta Zemana a premiéra Babiša, informoval v utorok server iDNES.cz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet