Na hlavný obsah

O manželstvách ľudí rovnakého pohlavia vo Švajčiarsku rozhodnú v referende

Iniciatíva je proti prijatému zákonu.

O manželstvách ľudí rovnakého pohlavia vo Švajčiarsku rozhodnú v referende
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Odporcom návrhu zákona, ktorý umožňuje vo Švajčiarsku uzatvárať manželstvá osobám rovnakého pohlavia, sa podarilo zozbierať dostatočný počet podpisov na vyhlásenie referenda o tejto legislatíve. V utorok (27. 4.) o tom informovala agentúra DPA.

Podľa švajčiarskej spolkovej vlády v Berne odporcovia konceptu „manželstiev pre všetkých“ predložili takmer 70 000 podpisov, čo umožňuje vypísať referendum. Návrh zákona schválený švajčiarskym parlamentom vlani v decembri umožňuje nielen manželstvá osôb rovnakého pohlavia, ale poskytuje lesbickým párom aj prístup k darcovstvu spermií. Tento bod je vo švajčiarskej spoločnosti obzvlášť kontroverzný.

Nový zákon môžu na základe švajčiarskeho systému priamej demokracie odporcovia napadnúť a predložiť na hlasovanie v referende, ak do 100 dní zozbierajú viac ako 50 000 platných podpisov, približuje agentúra AFP.

Plebiscit, ktorý je vo Švajčiarsku pomerne bežným úkazom, podnietila nestranícka iniciatíva, ktorá sa prezentuje sloganom „Áno manželstvu a rodine, nie manželstvu pre všetkých“. Tvrdí, že „prirodzeným zväzkom“ je iba manželstvo medzi mužom a ženou.

Proti je však politické hnutie s názvom „Operácia Libero“, ktoré tvrdí, že v prospech „manželstva pre všetkých“ zhromaždilo 107 000 podpisov a chce sa zapojiť do referendovej kampane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet