Na hlavný obsah

Ochota dať sa zaočkovať medzi Slovákmi prudko vzrástla

Slovensko skončilo v prieskume druhé medzi skúmanými krajinami.

Ochota dať sa zaočkovať medzi Slovákmi prudko vzrástla
Na snímke očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Na Slovensku by sa proti ochoreniu COVID-19 dalo zaočkovať 61 % ľudí. Vyplýva to z prieskumu GLOBSEC Vaccination Trends, ktorý sa v marci 2021 uskutočnil v desiatich krajinách. Ochota očkovať sa je u Slovákov druhá najvyššia spomedzi týchto krajín, za posledného pol roka sa takmer zdvojnásobila. Najväčšiu ochotu očkovať sa majú Rakúšania.

Každý desiaty opýtaný Slovák odpovedal, že už je zaočkovaný, 24 % sa nechce alebo skôr nechce očkovať. Kým v októbri 2020 vyjadrilo ochotu dať sa zaočkovať 36 % Slovákov, podiel zaočkovaných a ochotných dať sa očkovať dosiahol v marci tohto roku 70 %. Oproti predošlému prieskumu tak ochota dať sa zaočkovať medzi opýtanými Slovákmi vzrástla o 94 %.

Z výsledkov prieskumu tiež vyplýva, že ochota očkovať sa rastie medzi ľuďmi s vekom aj dosiahnutým vzdelaním. Najmenší záujem o očkovanie (52 %) majú na Slovensku ľudia vo veku 18 až 24 rokov, najväčší (76 %) obyvatelia starší ako 65 rokov.

Medzi vakcínami je najväčší záujem o západoeurópsku alebo americkú vakcínu, ako sú Pfizer či Moderna. Tie by si vybralo 23 % opýtaných. Ďalších 19 % Slovákov by si vybralo akúkoľvek vakcínu, pokiaľ je schválená Európskou liekovou agentúrou (EMA), 15 % by sa nechalo očkovať ruskou vakcínou Sputnik V.

Prieskum sa uskutočnil na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku, Poľsku, Rakúsku, Estónsku, Lotyšsku, Litve, Rumunsku a Bulharsku na vzorke približne 10 000 respondentov. V každej krajine sa na prieskume zúčastnilo minimálne tisíc ľudí. Spomedzi desiatich krajín prejavilo záujem očkovať sa v priemere 45 % ľudí so základným vzdelaním, medzi ľuďmi s vysokoškolským vzdelaním by sa očkovalo približne 60 % opýtaných.

Zo všetkých desiatich krajín, ktoré sa na prieskume zúčastnili, je záujem o očkovanie neregistrovanou ruskou vakcínou najvyšší práve na Slovensku. Napríklad v Maďarsku, kde sa Sputnikom V už očkuje, by sa ním podľa prieskumu dali zaočkovať iba štyri percentá opýtaných.

Potenciál ochoty očkovať sa v členských krajinách Vyšehradskej štvorky (V4) a baltských krajinách dosahuje 60 až 70 %. Najmenšiu ochotu spomedzi skúmaných krajín majú Rumunsko a Bulharsko, kde sa chce dať zaočkovať približne 40 % respondentov. Potenciál zaočkovanosti je najvyšší v Rakúsku, kde ochotu nechať sa zaočkovať vyjadrilo 73 % opýtaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko