Na hlavný obsah

Ochota dať sa zaočkovať opäť mierne stúpla

Klesá podiel tých, ktorí odmietajú vakcínu.

Ochota dať sa zaočkovať opäť mierne stúpla
Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku. Foto: TASR

Ochota dať sa zaočkovať je na Slovensku najvyššia od apríla 2020. Ako ukázala ôsma vlna výskumu „Ako sa máte, Slovensko?“, zaočkovať by sa v súčasnosti dalo 41,8 % opýtaných a ďalších 7 % je už zaočkovaných. Na prelome januára a februára odpovedalo kladne 39,8 % respondentov.

Podiel tých, ktorí odmietajú vakcináciu, od decembra trvalo klesá a v súčasnosti je na úrovni skoro 29 %. Z respondentov, ktorí sa neplánujú dať očkovať, by sa dalo 30 % zaočkovať vakcínou Sputnik V, ak by bola k dispozícii. Dáta pre ôsmu vlnu výskumu zbierali od 24. do 27. marca 2021.

Medzi respondentmi, ktorí sa plánujú dať zaočkovať, je najpopulárnejšia vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech, dalo by sa ňou zaočkovať takmer 71 %. Vakcínou Moderna by sa dalo očkovať 55,5 % opýtaných, Sputnikom V 55 % a AstraZenecou 31 %.

Respondentov sa vo výskume pýtali aj na ich názor na očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V. Dve tretiny z nich sú za jej používanie, ale požadujú jej schválenie príslušnými úradmi. Tretina opýtaných požaduje schválenie európskymi úradmi, takmer zhodne tretine stačí aj jej schválenie slovenskými úradmi. Iba 11 % respondentov je za použitie tejto vakcíny aj bez schválenia. Proti akejkoľvek vakcíne je 9 % a proti používaniu Sputniku V na Slovensku sú iba 4 % respondentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko