Na hlavný obsah

Očkovaní Američania si môžu plánovať letné dovolenky v Európe

Výhodou je, že očkujú vakcínami schválenými v EÚ.

Očkovaní Američania si môžu plánovať letné dovolenky v Európe
Na snímke pasažieri prichádzajúci z Indie do Kanady čakajú na odvoz do karanténnych zariadení. Foto: SITA/AP

Američania zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 by v lete mohli cestovať do krajín Európske únie. V rozhovore pre denník The New York Times to v pondelok (26. 4.) uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

„Američania, pokiaľ viem, používajú vakcíny schválené Európskou liekovou agentúrou (EMA). To umožní voľný pohyb a cestovanie do Európskej únie,“ povedala Von der Leyenová. Kedy presne EÚ uvoľní viac než rok trvajúce cestovné obmedzenia však neupresnila.

EMA schválila na používanie vo členských krajinách všetky tri vakcíny, ktoré sú k dispozícii aj v Spojených štátoch, teda očkovacie látky od spoločností Moderna, Pfizer/BioNTech a Johnson & Johnson.

Podľa Leyenovej bude uvoľnenie cestovných reštrikcií závisieť od epidemickej situácie, ktorá sa však „v Spojených štátoch a, dúfajme, aj v Európskej únii zlepšuje.“ Krajiny európskej dvadsaťsedmičky v súčasnosti rokujú o zavedení takzvaných covidových pasov, ktoré umožnia jednoduchšie cestovanie ľuďom očkovaným proti covidu, s protilátkami alebo s negatívnym testom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet