Na hlavný obsah

Od budúceho pondelka sa do škôl vrátia aj ôsmaci a deviataci

Školstvo sa prepne do regionálneho covidového automatu od 26. apríla.

Od budúceho pondelka sa do škôl vrátia aj ôsmaci a deviataci
Na snímke minister školstva, vedy výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Od pondelka 19. apríla sa do škôl vrátia žiaci 8. a 9. ročníkov vo všetkých okrem čiernych okresov. Informoval o tom v pondelok 12. apríla minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Následne od 26. apríla sa školstvo preklopí do regionálneho covidového automatu. Znamená to, že v čiernych okresoch budú otvorené len materské školy a prvý stupeň ZŠ. V bordových okresoch sa k tomu pridajú 8. a 9. ročníky a v červených okresoch sa otvorí zároveň kompletne aj druhý stupeň základných škôl a prvé štyri ročníky osemročných gymnázií.

V okresoch, ktoré budú v ružovej farbe, sa na prezenčnú výučbu otvoria aj stredné školy, čo bude znamenať potrebu otvorenia internátov. „V priebehu tohto týždňa budeme s epidemiologickým tímom ešte riešiť, v akom režime budú fungovať internáty,“ dodal. V týchto okresoch budú zároveň otvorené aj jazykové školy a základné umelecké školy pre skupinovú výučbu.

Farby jednotlivých okresov bude naďalej oznamovať ministerstvo zdravotníctva vždy v utorok. Toto rozdelenie okresov bude platiť aj pre školy, a to vždy od nasledujúceho pondelka. Podľa ministra školstva tak budú mať školy aj žiaci a ich rodičia dostatok času, aby sa pripravili na to, čo ich čaká od nasledujúceho týždňa.

Testovanie a respirátory

Stále platí podmienka pretestovania zákonného zástupcu žiakov prvého stupňa, deti na prvom stupni nie sú povinné mať test a rovnako nie sú povinné používať respirátory. „Iba sa výrazne odporúča, aby mali prekryté dýchacie cesty,“ vysvetlil Gröhling.

Zamestnanci, rodičia (zákonní zástupcovia) aj žiaci na druhom stupni a vyššie sa musia podľa vyhlášky ÚVZ preukázať negatívnym výsledkom testu. „Môžu ho mať z akéhokoľvek mobilného odberového miesta, môže to byť antigénový alebo PCR test. Negatívny test musia mať aj všetci zamestnanci školy a osoby, ktoré vstupujú do školy,“ zdôraznil minister s tým, že jedinou podmienkou je, že výsledok tohto testu nemôže byť starší ako sedem dní.

Gröhling informoval aj o tom, že vláda aktuálne pripravuje zmenu v národnej testovacej stratégii, ktorá sa bude týkať aj školstva. Zatiaľ však novú stratégie nepredstavil a v nasledujúcich dvoch týždňoch sa na testovaní nebude nič meniť.

Bližšie informácie o otváraní škôl vrátane rozhodnutia ministra školstva, manuálu Návrat do škôl 2021, mapy okresov či metodického usmernenia k výučbe počas návratu do škôl ministerstvo plánuje zverejniť na svojom webe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko