Na hlavný obsah

Od pondelka sa otvoria terasy reštaurácií aj fitnescentrá

Priaznivá situácia umožnila ďalšie uvoľňovanie.

Od pondelka sa otvoria terasy reštaurácií aj fitnescentrá
Predseda vlády SR Eduard Heger počas tlačovej konferencie o aktualizácii covidového automatu. Foto: SITA

Od pondelka 26. apríla sa na Slovensku uvoľnia ďalšie protipandemické opatrenia. Otvoria sa terasy reštaurácií aj fitnescentrá, informoval predseda vlády Eduard Heger (OĽANO).

Presnejšie podmienky uvoľňovania opatrení upraví vyhláška hlavného hygienika, ktorý prisľúbil jej uverejnenie v piatok (23. 4.). Fitnescentrá budú prístupné pre maximálne 6 osôb, platí pravidlo jedna osoba na meter štvorcový a každý klient sa musí preukázať negatívnym výsledkom testu na koronavírus.

Odborníci odporúčali počkať, Slovensko ostáva bordové

„Ideme do pilotnej fázy a budeme pozorovať, čo to spraví s pandemickou situáciou,“ podotkol Heger s tým, že podľa covidového automatu by sa Slovensko mohlo presunúť do červenej fázy už od budúceho týždňa, vláda sa ale rozhodla ešte počkať. „Vypočuli sme varovanie konzília odborníkov, aby sme s presunom z bordovej do červenej počkali ešte týždeň,“ uviedol. Obavu odborníkov spôsobuje hodnota reprodukčného čísla. Toto číslo hovorí o tom, ako rýchlo sa koronavírus medzi ľuďmi šíri a je potrebné udržať ho v hodnote pod 1,0.

Pozrite si celé vyhlásenie k zmenám a uvoľňovaniu opatrení:

„Naďalej klesá počet prípadov, hospitalizovaných aj pacientov na pľúcnej ventilácii. Čo je dôvod, prečo konzílium odborníkov spolu s hlavným hygienikom adresovali vláde list, v ktorom upozorňovali na možné riziká, je rast reprodukčného čísla, ktoré sa približuje k hodnote 1,0,“ informoval Martin Mišík z Inštitútu zdravotných analýz ministerstva zdravotníctva.

Očkovanie napreduje, pracuje sa na lepšom prerozdeľovaní vakcín

Aspoň prvou dávkou vakcíny je aktuálne zaočkovaných 22 % osôb. Aspoň prvá dávka vakcíny je aktuálne podaná v 86 % zariadení sociálnej starostlivosti a v 60 % týchto zariadení už dostali klienti obe dávky.

V čakárni na očkovanie je aktuálne 160 000 osôb. Ministerstvo zdravotníctva pracuje na systéme prerozdelenia vakcín do okresov, ktoré sú schopné očkovať viac, no chýbajú im vakcíny, kým v iných okresoch ostávajú očkovacie látky nevyužité.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) sa vyjadril aj k otázke zverejnenia zmluvy o dodávke ruskej vakcíny Sputnik V. „Prebiehajú intenzívne rokovania aj s ruskou stranou, otázka zverejnenia bude vyriešená počas niekoľkých dní.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko