Na hlavný obsah

OPRAVA: Od pondelka sa upravuje režim na hraniciach, zaočkovaní nebudú musieť ísť do karantény

Vyhnú sa jej aj tí, ktorí prekonali covid pred menej ako 180 dňami.

OPRAVA: Od pondelka sa upravuje režim na hraniciach, zaočkovaní nebudú musieť ísť do karantény
Na archívnej snímke kontrola na hraniciach. Foto: TASR

Od pondelka 19. apríla od 06.00 h sa upravuje režim na hraniciach. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva SR.

V piatok 16. apríla ÚVZ opravil svoju štvrtkovú informáciu. „Vzniknutá situácia nás mrzí, ospravedlňujeme sa za nedorozumenie,“ napísali hygienici.

TU si môžete prečítať správu o platnom režime na hraniciach:

Nasleduje pôvodné znenie správy vydanej vo štvrtok, informácie z nej ÚVZ upravil.

Ruší sa tiež možnosť udeľovať individuálne výnimky z karantény na základe žiadosti člena vlády, osoby budú musieť mať negatívny výsledok antigénového testu na COVID-19 nie starší ako 48 hodín alebo PCR testu nie starší ako 72 hodín. Už udelené individuálne výnimky stratia platnosť 16. mája. Automatickú výnimku z karantény budú mať ľudia, ktorí vstupujú na územie Slovenska za účelom uzavretia manželstva alebo pohrebu blízkej osoby. Budú to musieť dokázať.

Okrem zamestnancov z „kritickej infraštruktúry“ sa výnimky z karantény po odsúhlasení Ministerstvom hospodárstva SR budú vzťahovať aj na zamestnancov ich subdodávateľov.

Rezort vnútra bude môcť dať súhlas na vstup členov zahraničných záchranných tímov alebo expertov podieľajúcich sa na humanitárnej pomoci počas krízovej situácie alebo na záchranných prácach pri mimoriadnych udalostiach na území SR alebo iného štátu, tiež pre osoby, ktoré vstupujú na územie SR za účelom nevyhnutných úkonov potrebných k získaniu dokladov, osoby prevážajúce špeciálnu výjazdovú hasičskú a záchranársku techniku, ako aj pre osoby vykonávajúce hasičské a záchranné práce pri mimoriadnych udalostiach v prihraničnej oblasti na základe žiadosti operačného strediska susednej krajiny (bez povinnosti negatívneho testu).

Povinná karanténa sa nebude vzťahovať ani na osoby s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku, ktorí prekračujú hranice pre návštevu zastupiteľského úradu cudzej krajiny akreditovaného pre SR, ktorý sa nachádza na území Českej republiky, Maďarska alebo Rakúskej republiky, táto návšteva nesmie prekročiť 12 hodín, v tomto prípade sa nevyžaduje negatívny test na COVID-19.

Zjednodušujú sa podmienky tranzitu cez územie SR, budú jednotné pre osoby, ktoré prechádzajú územím Slovenska do krajiny, v ktorej majú udelený pobyt alebo ktorej sú občanmi, v ostatných prípadoch bude môcť povoliť tranzit ministerstvo vnútra.

Prečítajte si celú vyhlášku. Jej súčasťou je aj potvrdenie pre cezhraničných pracovníkov, potvrdenie o vykonaní testu a potvrdenie o prekonaní covidu.

Vyhláška ÚVZ SR by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko