Na hlavný obsah

Olympiáda v Berlíne a Tel Avive? Bol by to signál priateľstva a mieru, tvrdia Nemci

Hovoria o posolstve po sto rokoch.

Olympiáda v Berlíne a Tel Avive? Bol by to signál priateľstva a mieru, tvrdia Nemci
Na snímke olympijské kruhy. Foto: TASR/AP

Berlín a Tel Aviv by sa podľa dvoch nemeckých športových funkcionárov mohli pokúsiť o spoločnú kandidatúru na zorganizovanie olympijských hier 2036. Tie sa budú konať sto rokov po OH 1936 v Berlíne, ktoré boli politicky ovplyvnené vtedajším režimom v Nemecku.

Myšlienku usporiadania OH 2036 už v marci predostrel predseda Nemeckého spolkového snemu Wolfgang Schäuble. „Mohli by sme aspoň otvoriť diskusiu o tom, či by sa olympijské hry nemohli uskutočniť buď v Berlíne, alebo v niektorom inom meste našej krajiny. Aby svet na vlastné oči videl, že toto je iné Nemecko ako pred sto rokmi. Bolo by to silné posolstvo,“ povedal Schäuble.

Prezident Nemeckej olympijskej spoločnosti v Berlíne Richard Meng a šéf organizačného výboru atletických ME 2018 Frank Kowalski si myslia, že ešte silnejší odkaz by vyslala spoločná organizácia s izraelským mestom. „Bude to smutné výročie nacistických hier, ale môžeme to otočiť a v roku 2036 ukázať, čo sa zmenilo a čo ešte treba zmeniť. Prečo neposlať jasný signál priateľstva a mieru, signál, ktorý nehovorí o zbavovaní sa historického bremena, ale o preberaní zodpovednosti. Je to len naša vízia, no Berlín a Tel Aviv sú liberálne a pulzujúce mestá, ktoré predstavujú perspektívu budúcnosti,“ napísali Meng a Kowalski v spoločnom liste pre noviny Berliner Morgenpost.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport