Na hlavný obsah

Opätovná nákaza? Briti začali štúdiu, ktorá má prispieť k viacerým vylepšeniam

Do prvej etapy sa zapojí 64 dobrovoľníkov.

Opätovná nákaza? Briti začali štúdiu, ktorá má prispieť k viacerým vylepšeniam
Na snímke vedecký výskum. Foto: TASR/AP

Britskí vedci spustili v pondelok (19. 4.) unikátnu štúdiu, pri ktorej cielene vystavia dobrovoľníkov riziku nákazy covidom-19, a to tých, ktorí už skôr prekonali ochorenie. Budú skúmať ich imunitnú reakciu. Cieľom je zistiť, či je možná opätovná nákaza. Spojené kráľovstvo sa vo februári stalo prvou krajinou na svete, ktorá povolila tieto testy, píše agentúra Reuters.

„Informácie z tejto práce nám umožnia navrhnúť lepšie vakcíny a liečbu a tiež pochopiť, či a ako dlho sú ľudia chránení po tom, ako covid prekonali,“ uviedla vakcínologička z Oxfordskej univerzity Helen McShaneová, ktorá vedie túto štúdiu. Práca podľa nej tiež prispeje k pochopeniu toho, či môže imunitná reakcia ochrániť človeka pred opätovnou nákazou.

V prvej fáze pokusov budú vedci hľadať najnižšiu možnú dávku koronavírusu, ktorá by spustila replikáciu vírusu u najmenej 50 % testovaných, pri ktorých by ale boli mierne alebo žiadne príznaky ochorenia. Druhá fáza, ktorá sa začne v lete, infikuje inú skupinu dobrovoľníkov dávkou s objemom nájdeným počas prvej fázy.

Do prvej etapy sa zapojí 64 dobrovoľníkov od 18 do 30 rokov, ktorí prekonali covid-19 v posledných troch mesiacoch. Vedci ich vystavia nákaze pôvodným kmeňom koronavírusu a nie jednej z mutácií. Potom čaká dobrovoľníkov 17 dní v karanténe, počas ktorej budú pod dohľadom zdravotníkov. Ak by sa u niekoho vyskytli príznaky, lekári im podajú liek firmy Regeneron, ktorý by zabránil zhoršeniu ochorenia.

Podobná štúdia sa v Británii uskutočnila už vo februári. Infikovaní však boli ľudia, ktorí sa predtým koronavírusom nenakazili. V pondelok začatý výskum sa zameriava na možnosť opätovnej nákazy, čo prispeje podľa vedcov k hlbšiemu pochopeniu imunitnej reakcie ľudského tela na koronavírus.

Vedci v minulosti používali tento typ štúdií na výskum a vývoj očkovania napríklad proti malárii, chrípke, týfusu alebo cholere, píše Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet