Na hlavný obsah

Pandémia ovplyvnila aj vojenské cvičenia, zrušilo sa ich 14

Vojaci sa pomaly musia vrátiť k svojej robote.

Pandémia ovplyvnila aj vojenské cvičenia, zrušilo sa ich 14
Vojaci v posledných mesiacoch pomáhali aj pri plošnom testovaní. Foto: TASR

Pre pandémiu ochorenia COVID-19 sa zrušilo 14 vojenských cvičení plánovaných na prvý polrok, z toho 11 mimo územia a tri na území SR. Informuje o tom aktualizovaný materiál ministerstva obrany o prítomnosti zahraničných ozbrojených síl na území SR a vyslaní ozbrojených síl mimo územia SR, ktorý v stredu odsúhlasila vláda.

Súčasťou aktualizácie sú aj zmeny pri dvoch vojenských cvičeniach na území SR. Na Slovenskom štíte 2021 by sa po novom mali zúčastniť aj ukrajinskí vojaci. Pri spoločnom poľsko-slovenskom cvičení Combined Effort 2021 sa znížil možný počet poľských účastníkov z 500 na 350. Pri oboch cvičeniach sa upravovali aj počty techniky a možná dĺžka cvičenia.

Vláda odsúhlasila tiež úpravy vo vyslaní ozbrojených síl SR mimo územia SR. Týkajú sa šiestich cvičení, napríklad Dragon 2021 v Poľsku, Black Swan 2021 v Maďarsku či Open Water 2021 v Českej republike.

„Po tom, čo sme mali 3 200 vojakov aj tento víkend nasadených na plnenie úloh v súvislosti s ochorením COVID-19, naozaj musí prísť k postupnému uvoľňovaniu vojakov a musia sa vrátiť k robote, na ktorú sú určení, a preto postupne budeme zapĺňať čím ďalej, tým viac voľné výcvikové aktivity na Slovensku,“ doplnil po rokovaní vlády minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko