Na hlavný obsah

Pandémia v Brazílii vrcholí. Sao Paulo chce rýchlejšie vyprázdňovať staré hroby

Radnica má v úmysle vytvoriť priestor pre obete covidu.

Pandémia v Brazílii vrcholí. Sao Paulo chce rýchlejšie vyprázdňovať staré hroby
Na snímke zdravotníci prevážajú pacienta s podozrením na covid do nemocnice v Brazílii. Foto: SITA/AP

Brazília zaznamenala v priebehu uplynulých 24 hodín 91 097 novopotvrdených prípadov koronavírusu a 3 769 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje brazílskeho ministerstva zdravotníctva. Súčasné údaje len tesne zaostávajú za rekordmi z minulých dní.

V najväčšej juhoamerickej krajine, ktorá má na 210 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie nakazilo takmer 13 miliónov ľudí a počet obetí podľa úradných údajov vzrástol na 325 284. Podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá sleduje vývoj pandémie globálne, je Brazília druhou najpostihnutejšou krajinou na svete po Spojených štátoch – a to z hľadiska počtu infikovaných, ako aj počtu úmrtí.

Na grafe denný prírastok obetí covidu v Brazílii. Oranžová línia označuje trojdenný priemer.Foto: worldometers.info
Foto: worldometers.info

Najväčšie brazílske mesto zvýšilo úsilie o vyprázdnenie starých hrobov, aby na cintorínoch vytvorilo priestor pre prudko rastúci počet obetí covidu. Radnica v Sao Paule tento týždeň zaznamenala rekordný počet pohrebov, v utorok (30. 3.) ich bolo 419, uviedla agentúra Reuters. Premiestňovanie pozostatkov je podľa vyjadrenia radnice bežnou záležitosťou v prevádzke cintorínov. V súčasnosti je však o to naliehavejšie, keďže krajina prežíva najhoršie chvíle od začiatku pandémie.

Bolívia zatvára hranice

Bolívia vo štvrtok (1. 4.) oznámila, že uzavrie hranice s Brazíliou pre obavy z nového variantu koronavírusu. Táto mutácia sa zdá byť odolnejšia proti existujúcim vakcínam.

Čile tiež vo štvrtok uzavrelo svoje hranice pre všetkých cudzincov a sprísnilo uzáveru, pretože prekročilo hranicu jedného milióna potvrdených prípadov nákazy koronavírusom od začiatku pandémie.

Krajiny v regióne podľa Reuters znepokojuje skutočnosť, že Brazília sa stala živnou pôdou pre nové varianty vírusu, pretože aj napriek rýchlemu šíreniu infekcie brazílsky prezident Jair Bolsonaro odmieta podporovať nosenie rúšok a ďalšie opatrenia proti šíreniu nákazy.

Kritická situácia v nemocniciach

Odborníci na infekčné ochorenia varujú, že vzhľadom na slabé obmedzenie pohybu a pomalé očkovanie sa situácia bude len zhoršovať. Svetová zdravotnícka organizácia vo štvrtok uviedla, že brazílske nemocnice sú v kritickej situácii a mnoho jednotiek intenzívnej starostlivosti je zaplnených na 90 percent.

Na snímke muži pochovávajú obeť covidu na cintoríne v Sao Paule.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Brazília má za sebou zďaleka najčiernejší mesiac od začiatku pandémie. Za marec úrady zaznamenali v súvislosti s nákazou 66 500 úmrtí, teda takmer dvakrát viac, ako v doteraz najsmrteľnejšom júli minulého roka. Krajina by podľa odhadov mohla do júla dosiahnuť hranicu pol milióna zosnulých, ktorú zatiaľ zo všetkých krajín prekonali len USA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet