Na hlavný obsah

Pandemická komisia odporučila predĺženie núdzového stavu o 30 dní

Súčasný núdzový stav sa končí v stredu 28. apríla.

Pandemická komisia odporučila predĺženie núdzového stavu o 30 dní
Kontrola dodržiavania opatrení počas núdzového stavu. Foto: TASR

Pandemická komisia schválila predĺženie núdzového stavu o ďalších 30 dní a odporučila vláde kladné stanovisko v tejto veci. RTVS o tom v pondelok (26. 4.) informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Súčasný núdzový stav sa končí v stredu 28. apríla. Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) v nedeľu (25. 4.) uviedol, že Slovensko napriek zlepšujúcej sa pandemickej situácii nie je pripravené na zrušenie núdzového stavu.

V tomto stave ešte nie sme v štádiu, aby sme núdzový stav nemuseli predĺžiť,“ povedal Heger s tým, že jeho predlžovanie nie je príjemné a vláda nemá záujem robiť tak zbytočne. Vyhlasovanie núdzového stavu by mal do budúcnosti nahradiť pandemický zákon.

Koaličná SaS namiesto núdzového stavu ponúka novelu zákona o hospodárskej mobilizácii. „Tá by umožňovala ukladať pracovnú povinnosť mimo núdzový stav a v súlade s Ústavou SR,“ povedal predseda strany Richard Sulík. Proti predlžovaniu núdzového stavu je aj šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Komisia tiež odporúča ukončiť pravidelné testovanie v školách a nahradiť ho intervenčným testovaním v školských zariadeniach okrem testovania v čiernych okresoch podľa covidového automatu (podľa aktuálneho covidového automatu sa nenachádza v čiernej farbe žiaden okres, pozn.). Intervenčné tímy podľa webu rezortu zdravotníctva pomáhajú v teréne a realizujú testovanie na koronavírus. „V školách, ktoré sa nachádzajú v čiernych okresoch podľa platného COVID-automatu zostáva v prípade detí na prezenčnej výučbe pravidelné testovanie v doterajšom nastavení,“ dodala Eliášová.

Členovia pandemickej komisie sa ďalej oboznámili s aktuálnou epidemickou situáciou a tiež s možnosťou lokalizácie koronavírusu prostredníctvom spodných vôd, doplnila Eliášová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko